Kefir uznawany przez naukowców lekiem na raka – sprawdź dlaczego!

kefir

Kefir sposobem na raka? Wydaje się, że przez wieki naszej historii zapomnieliśmy wiele cennych przepisów i receptur. Jednakże dalej przygotowujemy napój wymyślony w okolicach północnych stoków Kaukazu przed tysiącami lat temu. Jest to zwykły tradycyjny kefir. Okazuje się, że ten napój na bazie mleka jest także produktem leczniczym. Te właściwości dalej pozostają aktualne w naszych czasach. Wszystko wskazuje na to, że znów zaczniemy powszechnie spożywać ten produkt w celach leczniczych.

Kefir – właściwości

Jeżeli weźmiemy pod uwagę zawartość składników odżywczych, to kefir bardzo przypomina jogurt. Różni się on niego przede wszystkim bardziej rzadką konsystencją. Najprawdopodobniej kefir został odkryty przez przypadek. Tradycyjny kefir ma charakterystyczne bąbelki, które powstają podczas przygotowywania go. Jest to następstwo tego, że naturalne szczepy drożdży spożywają cukry, które znajdując się w mleku. Dzięki temu laktoza przekształcana jest w proste cukry: glukozę i galaktozę. Jest to korzystna przemiana, ponieważ to co powstaje o wiele łatwiej trawić.

W takcie procesu fermentacji powstają także inne substancje odżywcze. Wśród nich są witaminy, aminokwasy, enzymy trawienne, minerały oraz miliony przyjaznych dla naszego organizmu bakterii-probiotyków. Jest już naukowo potwierdzone, ze dzięki spożywaniu wszystkich tych składników zapobiegniemy różnym przewlekłym chorobom, a także rozwojowi raka. Tradycyjny kefir to zatem świetny produkt leczniczy. Zaleca się uwzględnienie go w diecie, w celu utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia.

Jedzenie kefiru pomoże Ci wyleczyć jelita, poprawić Twój układ odpornościowy a także zapobiec nowotworowi.

Kefir – badania naukowe

Przeprowadzone eksperymenty naukowe potwierdzają to, że dzięki kefirowi można zachować pełnie zdrowia. Niestety nie wiemy jeszcze dokładnie, jak te wszystkie zawarte w nim składniki są w stanie to zrobić. Coraz więcej naukowców przekonanych jest, że kefir zapobiega rozwojowi różnego typu nowotworów. Kluczem jest tu poprawa stanu mikroflory jelitowej. Dzięki temu do komórek naszego ciała wchłania się więcej składników odżywczych.

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb

Naukowcy prowadzili także w tym kierunku eksperymenty na myszach. Wykazano za ich pomocą, że pewien składnik odznacza się szczególnie silną właściwością antyrakową. Jest to unikalna substancja nazwana polisacharydem. Powstaje ona dzięki szczepom drożdży, czyli „ziarnom kefiru”. Podczas badań zwrócono uwagę, ze podanie doustnie kefiranu powoduje uruchomienie korzystnych procesów immunologiczną u myszy. Tym sposobem można zatem skutecznie leczyć stany zapalne.

Kefir dobry na jelita

Kefir ma także dobroczynny wpływ na stan naszych jelit. Warto go zatem spożywać w przypadku zapalenia jelita grubego, a także choroby jelita drażliwego, czy choroby Crohna.

Za pomocą kefiru można zapobiegać takim problemom jak za wysokiemu poziomowi cholesterolu, zaparciom, cukrzycy, czy podwyższonemu ciśnienia krwi. Odpowiednie odżywianie ma niebagatelną rolę podczas walki z rakiem. Wiele badań wskazuje na to, że przyjmowania ekstraktu z kefiru pomoże zniszczyć złośliwą odmianę raka a przy tym uchronić zdrowe komórki w naszym organizmie.

Wedle badań przeprowadzonych w 2007 roku przez chińskich naukowców, ekstrakt kefiru okazał się substancją o działaniu antyproliferacyjnym w przypadku komórek raka piersi. Udowodniono, że już po sześciu dniach od zastosowania kuracji opartej na kefirze komórki rakowe przestały się mnożyć. Prowadzący badania specjalista stwierdza: „Nasze odkrycia wskazują na to, że ekstrakt kefiru zawiera substancje, które skutecznie hamują wzrost komórek raka piersi. Jest to niebywale ważna informacja dla wszystkich chorych oraz tych, którzy chcą zapobiec tej chorobie”

Podobne badania zostały przeprowadzone w Japonii. Wynika z nich, że regularne spożywanie kefiru stymuluje nasz organizm do czternastokrotnie większej produkcji interferonu-beta. Ta substancja należy do glikoprotein. Służy nam przy zwalczaniu infekcji wirusowych oraz potencjalnych komórek rakowych. „Kefiran, a dokładnie „ziarna kefiru” oraz sam kefir są ważnym dodatkiem do naszej diety. Wyraźnie zapobiega on wielu chorobom naszych czasów – przyznają japońscy specjaliści.

Źródło: www.healthyfoodteam.com

Podziel się tymi informacjami z rodziną i przyjaciółmi, mogą im pomóc. Podziel się informacją na:
loading...

Zostaw komentarz