Sasanka wiosenna – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Sasanka wiosenna

Sasanka wiosenna (łac. Anemone vernalis L.) to roślina należąca do rodziny jaskrowatych. Jest rośliną wieloletnią, występującą w stanie dzikim w praktycznie całej środkowej Europie (od północnej Hiszpanii, aż po Finlandię, Rosję czy Bułgarię). W Polsce największe skupisko jej naturalnego występowania przypada na Bory Tucholskie. W pozostałych rejonach występuje dość rzadko. W górach występuje jedynie na terenie Tatr – między innymi w okolicach Wrot Chałubińskiego, na północno-wschodniej ścianie Skrajnej Turni czy w rejonach grzbietu nad Świstówką Waksmundzką.

W Polsce sasanka wiosenna należy do gatunków objętych ścisłą ochroną. W Czerwonej liście roślin i grzybów Polski z 2016 roku posiada kategorię EN, czyli jest tak zwaną rośliną zagrożoną.

Sasanka wiosenna jest rośliną dość małą – osiąga przeciętną wysokość około 5-15 cm, po przekwitnięciu znacznie się wydłuża. Jest silnie zakorzeniona w glebie – posiada rozgałęzione kłącze z którego wyrasta każdorazowo nawet kilka łodyg. Liście rośliny są silnie owłosione, a zazwyczaj na największej łodydze znajduje się jeden duży kwiat, zwieszający się w dół o fioletowej barwie (rzadziej niebieskiej oraz białej).

Sasanka wiosenna jest rośliną owadopylną, zaliczaną do bylin i hemikryptofiów. Jej okres kwitnienia przypada od marca do czerwca, zazwyczaj wszystkie znajdujące się w pobliżu rośliny tego gatunku kwitną w tym samym czasie, tworząc duże i pięknie wyglądające skupiska. Roślina kwitnie przede wszystkim na glebach piaszczystych, o odczynie od umiarkowanie kwaśnego do obojętnego. Do swojego wzrostu preferuje miejsca dobrze osłonecznione, bez długiego czasu zacienienia.

Sasanka wiosenna – zastosowanie

Sasanka wiosenna posiada zastosowanie przede wszystkim w ziołolecznictwie. W tym celu używa się wyłącznie suszonego ziela. Należy je zbierać w okresie kwitnienia i bardzo dokładnie wysuszyć, najlepiej na świeżym powietrzu – rozłożone na pergaminie bądź papierze, w przewiewnym miejscu, bez narażania na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Suszenie sasanki wiosennej prowadzi do rozłożenia trujących substancji na obojętne dla organizmu człowieka związki, które są w pełni bezpieczne podczas stosowania zewnętrznego naparów czy nalewek z tej rośliny.

Warto pamiętać, że świeże ziele sasanki wiosennej jest bardzo trujące i pod żadnym pozorem nie należy spożywać go na surowo, bez poddania obróbce suszenia, gdyż może to zakończyć się tragicznie. Sasanka wiosenna zawiera silnie działającą protoanemoninę, która wywołuje podrażnienie i przekrwienie błon śluzowych u skóry. Może także powodować poważne zatrucie wewnątrzustrojowe z objawami podrażnienia nerek i pozostałych narządów układu moczowo-płciowego, a także prowadzić do porażeń układu nerwowego, które objawia się między innymi drgawkami.

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb

Podczas zbierania ziela sasanki wiosennej należy także chronić oczy – przede wszystkim należy unikać zatarcia oczu świeżym sokiem rośliny, powstałym podczas ścinania, ponieważ anemonol silnie podrażnia oczy i może być przyczyną wielu problemów ze wzrokiem i dobrym widzeniem. Dlatego też dobrym sposobem na zabezpieczenie ciała podczas zbiorów jest założenie ochronnych rękawiczek.

Sasanka wiosenna – właściwości lecznicze

Sasanka posiada szereg właściwości leczniczych – przede wszystkim antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Stymuluje także układ odpornościowy człowieka. Posiada także właściwości przeciwbólowe, wykrztuśne oraz przeciwskurczowenapotne. Te właściwości sprawiają, że roślina często jest wykorzystywana jako dodatek do preparatów leczących przeziębiania i towarzyszące im objawy (przede wszystkim suchy kaszel), a także do niwelowania bólu różnego pochodzenia – między innymi przy napięciu przedmiesiączkowym i bolesnych menstruacjach, a także przy bólach głowy i migrenach, bólach mięśni i nerwobólach.

Przeciwwskazaniem do stosowania sasanki wiosennej jest przede wszystkim uczulenie na rośliny jaskrowate, astma, zapalenie nerek i narządów układu moczowego, stan zapalnych przewodu pokarmowego, a także okres ciąży i karmienia piersią.

Oprócz stosowania w ziołolecznictwie sasanka jest uznawana za roślinę ozdobną (w Europie jest to jeden z najczęściej uprawianych gatunków sasanki). Świetnie prezentuje się w przydomowych ogródkach, skalniakach, a także jako roślina doniczkowa na balkonach i tarasach.

Sasanka wiosenna – sposoby wykorzystania

Z rośliny można przygotować domowymi sposobami wiele różnych naparów czy nalewek o szerokim spektrum zastosowania.

Napar z sasanki wiosennej do codziennego stosowania – przepis

1 łyżeczkę suszonego ziela sasanki wiosennej zalać 200 ml (filiżanka) wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez kilka minut. Napar można spożywać 3 razy dziennie po jednej filiżance.

Nalewka z wykorzystaniem suchego ziela sasanki – przepis

W przepisie wykorzystuje się proporcje: 1 część ziela na 5 części alkoholu o stężeniu 30/40% (najlepiej dobrej jakości wódka). Zalane ziele odstawiamy na okres 14 do 21 dni. Następnie filtrujemy, aby oddzielić płyn od pozostałości rośliny. W celach zdrowotnych nalewkę można spożywać 2-3 razy dziennie po pół łyżeczki.

Podziel się tymi informacjami z rodziną i przyjaciółmi, mogą im pomóc. Podziel się informacją na:
loading...

Zostaw komentarz