Uczulenie na truskawki – dolegliwość, o której słyszymy coraz częściej

uczulenie na truskawki

Uczulenie na truskawki – alergią na smak lata? Chyba każdemu z nas lato kojarzy się z wyjątkowym, słodkim smakiem truskawek. Te sezonowe owoce kochają zarówno dzieci jak i dorośli. Pomijając walory smakowe, truskawki zawierają ogrom witamin i właściwości poprawiające wygląd. Jednak to także doskonały przykład owoców, które przyczyniają się do powstawania objawów typowych dla alergii.

Uczulenie na truskawki – dolegliwość, o której słyszymy coraz częściej

Uczulenie na truskawki to przypadłość, o której słyszy się coraz częściej. Ta uciążliwa dolegliwość występuje głównie u dzieci oraz organizmów, które dojrzewają, co nie oznacza, że nie uprzykrza życia dorosłym. Okres rozwijania się organizmu to czas nieodporności. Wówczas ma miejsce intensyfikowanie całego układu pokarmowego. Objawy alergiczne z lat dzieciństwa mogą przeminąć. Natomiast wówczas mogą pojawić się inne, wcześniej niezdiagnozowane. Czym skutkuje rozpoznanie uczulenia na truskawki? Całkowitym wykluczeniem tych owoców z diety. Nawet, gdy objawy uczulenia są minimalne eliminacja alergenu jest absolutną koniecznością.

Histamina – mediator procesów zapalnych

Po spożyciu truskawek dostarczamy organizmowi białko, które między innymi zawierają. Gdy występuje reakcja alergiczna organizm broni się i produkuje przeciwciała – immunoglobuliny typu E (IgE), nazwane też reaginami lub atopinami. Podczas pierwszego kontaktu z alergenem, kiedy to zazwyczaj nie jesteśmy świadomi, że jesteśmy uczuleni, przeciwciała IgE łączą się z alergenem. Natomiast przy każdym kolejnym „spotkaniu” odrzucają zmagazynowaną substancję zwianą histaminą z komórek, co powoduje silną reakcję alergiczną.

Aby nie nastąpił i nie rozwinął się stan zapalny IgE pobudzają bazofile i eozynofile, a więc części składowe białych krwinek, które natomiast odpowiadają za uwalnianie w organizmie uprzednio magazynowanej w komórkach histaminy. To połączenie podkręca reakcję immunologiczną organizmu oraz na naszą niekorzyść wiąże się z określonymi alergenami, w wyniku czego następuje uczulenie. Właśnie za sprawą histaminy dochodzi do uczuleniowej reakcji w organizmie, gdyż jest ona głównym powodem znacznego powiększenia naczyń krwionośnych. Po wspomnianym powiększeniu naczyń na naszym ciele można dostrzec obrzęk bądź zmiany skórne w postaci wysypki.

Uczulenie na truskawki – najczęstsze objawy

W przypadku alergii na truskawki, objawy uczulenia zauważalne są w:

  • w jamie ustnej i gardle,
  • drogach oddechowych,
  • jelitach,
  • na skórze.

Swędzącą wysypkę mogą wyprzedzić na skórze mogą wyprzedzić takie objawy jak:

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb
  • opuchnięte wargi,
  • pogrubiony język,
  • obrzmiałość gardła,
  • opuchlizna nawet całej twarzy,
  • uczucie mrowienia, swędzenia i pieczenia podniebienia,
  • skurcz dróg oddechowych.

Ucisk w okolicach dróg oddechowych wraz z nabrzmiałym gardłem znacznie ogranicza możliwość swobodnego oddychania i sprawia, że słyszymy charakterystyczny świszczący odgłos przy każdym nabieraniu do płuc powietrza. Jest to jeden z najbardziej groźnych objawów, gdyż może powodować niedotlenienie organizmu, czego skutkiem są nieodpowiednio funkcjonujące miliardy komórek w naszym organizmie.

Niedobory tlenu odczuwalne są w pierwszej kolejności przez nasz mózg, co wiąże się z jego zdecydowanie gorszą pracą. Następstwem czego są „rozdarte” komórki, które tracą swoje nieocenione właściwości do obrony organizmu przed drobnoustrojami. Cały nasz organizm, niczym niesprawna, stara maszyna zwalnia i nic nie funkcjonuje jak powinno. Dodatkowo mogą nam towarzyszyć nieprzyjemne zawroty głowy, a nawet utrata przytomności.

Symptomatycznymi objawami dla alergii pokarmowych są także komplikacje w układzie pokarmowym. Spożycie znacznej ilości truskawek doprowadza do ostrej biegunki, częstych wymiotów bądź obu objawów jednocześnie. W przypadku pojawienia się takich dolegliwości należy natychmiast skonsultować się z lekarzem, ponieważ nierzadko doprowadzają one do odwodnienia organizmu. Jeśli po spożyciu truskawek występuje łzawienie, przekrwienie bądź swędzenie oczu lub pozornie niegroźna wysypka, także trzeba jak najszybciej sięgnąć po pomoc specjalisty. Należy dołożyć wszelkich starań, aby nie dopuścić do poważniejszych stanów zapalnych skóry.

Sposoby radzenia sobie z uczuleniem na truskawki

Sprawą priorytetową, po postawionej diagnozie przez lekarza, jest wspomniana już całkowita eliminacja tych małych, czerwonych owoców z całorocznej diety. Kolejną sprawą jest wnikliwe czytanie etykiet spożywanych produktów i analiza ich składu. Bowiem truskawki mogą nie być głównym składnikiem poszczególnych produktów, a stanowić dodatek np. do: soków, napojów, konfitur, dżemów, galaretek, wyrobów cukierniczych, wszelkiego rodzaju słodyczy, a nawet win.

Zdarza się, że uczulenie na truskawki po nieokreślonym, dłuższym czasie może samoistnie się cofnąć, zniknąć całkowicie. Bezsprzecznie możemy również pomóc sobie zażywając odpowiednio dobrane leki. Nigdy nie należy dopasowywać sobie wspomnianych medykamentów na własną rękę bądź przy pomocy jedynie farmaceuty. Tylko wykonane testy alergiczne i stała opieka lekarza daje dam szansę na cofnięcie się i zniknięcie uczulenia na truskawki. Zanim jednak to się stanie, możemy eksperymentować i próbować jeść tzw. pineberry, a więc białe truskawki ananasowe, które niezwykle apetycznie wyglądają, nieziemsko smakują i co najważniejsze nie trzeba ich pryskać chemikaliami, gdyż są odporne na wszelkiego rodzaju szkodniki.

Podziel się tymi informacjami z rodziną i przyjaciółmi, mogą im pomóc. Podziel się informacją na:
loading...

Zostaw komentarz