Lekarstwo na kaszel, usuwa flegmę z płuc – przepis na domowy syrop

lekarstwo na kaszel

Lekarstwo na kaszel, które nie tylko eliminuje objawy kaszlu, ale ułatwia odkrztuszanie flegmy. Marchewka to warzywo, które posiada wiele walorów zdrowotnych. Powszechnie znana jest jej właściwość poprawy wzroku. Jednak to nie wszystkie jej możliwości. Lekarstwo stworzone na bazie marchewki do świetne rozwiązanie problemu, jeżeli męczy nas kaszel, a w płucach zalega flegma. Jeżeli połączymy marchewkę z innymi leczniczymi składnikami, to spotęgujemy jej moc. W ten sposób uzyskamy syrop, który wyróżniać będzie się spośród innych lekarstw dzięki swojej skuteczności. Jak zatem przygotować ten świetny domowy lek na kaszel?

Dobrym pomysłem na zapobieganie chorobom układu oddechowego jest przygotowanie zupy z marchwi. Co jednak zrobić, jeżeli kaszel już nas dopadł? Wówczas nieodzowne będzie przygotowanie odpowiedniego domowego lekarstwa. Najlepszym rozwiązaniem będzie uwarzenie syropu na bazie marchwi. Dzięki niemu z łatwością pozbędziemy się flegmy i kaszlu. Jest to o wiele lepsze rozwiązanie niż poleganie na kupnych syropach na kaszel. Zawierają one wiele konserwantów, sztucznych barwników i chemicznie wytwarzanych aromatów. Syrop domowej produkcji opiera się wyłącznie o naturalne składniki a działa równie skutecznie, jak ten zakupiony w aptece.

Czemu marchewka to skuteczne lekarstwo na kaszel?

To niepozorne warzywo należy do jednego z najbardziej popularnych na świecie. Marchewki mają w sobie mnóstwo różnych witamin i minerałów. Jest w nich choćby spora dawka potasu. Osoby, które jedzą często marchewki, uzupełniają tym sposobem deficyt witamin A, C oraz K. To właśnie pierwsza z wymienionych witamin jest w stanie zwalczyć infekcję oraz zapewnić odpowiedni stan błony śluzowej. Dotyczy to także tkanki płucnej. Witamina A pozytywnie oddziałuje na limfocyty T, B oraz cytokin.

Obfitość witaminy C zawartej w marchewce to istotne wsparcie dla naszego układu odpornościowego. Kolejną zaletą jest także to, że witamina C jest w stanie wzmocnić naczynia krwionośne. Zapobiega to występowaniu krwawień z dziąseł, czy pojawiania się siniaków. Wzmocnienie naczyń krwionośnych zahamuje powstanie krwotoków. Poza tym odpowiedni poziom witaminy C w organizmie obniży ciśnienie tętnicze.

Nasza receptura zakłada dodanie do syropu miodu. Dzięki temu składnikowi przygotowany lek będzie miał także właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe. Dodatkową zaletą zastosowania miodu będzie to, że syrop złagodzi ból gardła.

W składzie lekarstwa nie mogło zabraknąć imbiru. Ten niezwykle silny korzeń może pochwalić się długą listą zdrowotnych właściwości. Wzbogacenie syropu o imbir sprawi, że świetnie poradzi on sobie ze stanem zapalnym, a także złagodzi dotkliwy ból.

Jak przygotować syrop na kaszel?

Składniki:

  • Pół kilograma marchewki
  • Dwie łyżki drobno posiekanego imbiru
  • 3-4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę należy dokładnie umyć i posiekać.
  2. Przygotowaną marchewkę wkładamy do niedużego garnka i zalewamy ją wodą. Woda powinna tylko przykryć warzywo.
  3. Marchewkę gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękka.
  4. W międzyczasie do garnka dodajemy kawałki imbiru.
  5. Kiedy marchewka będzie gotowa, należy ją odcedzić od wywaru. Pod żadnym pozorem nie można wylewać tej wody, bo to właśnie z niej powstanie syrop.
  6. Po tym, jak wywar zdąży ostygnąć, mieszamy go dokładnie z miodem tak długo, aż się rozpuści.
  7. Do tej mieszanki dodajemy odcedzone wcześniej kawałki marchewki i imbiru.
  8. Domowe lekarstwo jest już gotowe.

Dawkowanie:

Lekarstwo na kaszel nie służy do poprawiania swojej odporności. Przyjmujemy go wyłącznie w wypadku zachorowania. Dawkujemy go w następujący sposób: należy przyjąć od trzech do czterech łyżeczek syropu, aż kaszel ustanie. Wystarczy przyjmować ten lek tylko dwa dni, aby pozbyć się flegmy zalegającej w naszych płucach. Syrop zachowuje swoje lecznicze właściwości do siedmiu dni od uwarzenia go.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Po co odcedzać marchewkę i imbir skoro po wymieszaniu miodu z odcedzonym płynem z powrotem dodajemy odcedzone kawałki imbiru i marchewki do płynu? Zupełny brak logiki

Polecane

Leczenie kolan i stawów? Wykorzystaj ten domowy środek leczniczy!
Leczenie kolan i stawów jest możliwe dzięki tej sprawdzonej domowej...
Dieta ziemniaczana: w trzy dni możesz schudnąć, aż 5 kg!
Dieta ziemniaczana opiera się na tym niedocenianym przez nas warzywie...
Imbir z cynamonem doskonałe połączenie by schudnąć 3kg w tydzień!
Imbir z cynamonem to połączenie po którym można chudnąć! Skuteczne...
Imbir – oto 9 najważniejszych zalet codziennego spożywania imbiru
Imbir jest rośliną o tak silnych właściwościach leczniczych, że jest...