Jeżówka wąskolistna – właściwości lecznicze, zastosowanie, użycie

Jeżówka wąskolistna

Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia) pochodzi z Ameryki Północnej. W tym gatunku istnieje dziewięć rodzajów jeżowców, ale tylko nieliczne mają dobrze udokumentowane zastosowanie w tradycyjnej medycynie. Jeżówka wąskolistna i jeżówka purpurowa są bardzo podobnymi roślinami, które różnią się kolorem kwiatu. Purpurowa ma purpurowy kwiat a wąskolistna biały.

Jeżówka wąskolistna to spektakularna roślina z ciemnozielonymi liśćmi. Górne liście są wąskie i niewyposażone w ogonki natomiast dolne już tak. Kwiaty mają kolor czerwonobrązowy są rurkowate o łodygach do 1,5 m wysokości. Kwiaty mają kręgosłup stożkowy. Użyteczne leczniczo części roślin: sok z płatków często sprzedawany pod nazwą handlową „Echinacin”.

Jeżówka wąskolistna – właściwości lecznicze

Jeżówka wąskolistna jest prawdopodobnie najczęściej stosowanym zielem w świecie zachodnim a także krajach europejskich. To ziele jest stosowane w celu zapobiegania i leczenia przeziębienia, infekcji i jako ziołowy środek przeciw grypie.

Trzy aktywne składniki to alkamidy, kwas cykorowy i polisacharydy. Jeżówka wąskolistna jest bogata w witaminy, minerały, inne składniki odżywcze, a także przeciwutleniacze i flawonoidy, które zapewniają wiele korzyści zdrowotnych. Wiarygodne dowody wskazują, że jeżówka głównie stymuluje fagocytozę, tj. działa głównie na pobudzenie odpowiedzi immunologicznej. Roślina jest stosowana w leczeniu zapalenia dziąseł i zapalenia zatok.

Jeżówka wskolistna jest dobrze znana, z przyspieszenia procesu gojenia, zarówno po długotrwałych chorobach jak i urazach. Mieszanka przeciwutleniaczy i witamin może pomóc w stymulowaniu wzrostu nowych komórek, eliminacji pozostałych patogenów i zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu w tych dotkniętych obszarach.

Jeżówka wąskolistna – zastosowanie

Jeżówkę wąskolistną wykorzystano do leczenia chorób takich jak grypa, przeziębienia i w podobnych objawach, takich jak kaszel, gorączka i ból gardła. Jest także stosowana w infekcjach bakteryjnych, przede wszystkim tych o przewlekłym lub nawracającym charakterze. Jeżówka jest stosowana tradycyjnie do naturalnego leczenia zapalenia oskrzeli i kokluszu.

Zioło uważa się za pomocne w alergiach, łagodnej posocznicy, zaburzeniach w trądziku różowatym, oraz innych chorobach skóry, takich jak łuszczyca. Roślina była stosowana, jako środek ziołowy w celu wzmocnienia układu odpornościowego i leczenia stanów zniszczonej lub osłabionej odporności, takiej jak zespół pozakomórkowy.

Dodatkowym punktem jest to, że niedawne badanie wartości rośliny w leczeniu przeziębienia potwierdziły, że ziele nie miało żadnej wartości w leczeniu przeziębienia. Niestety, dawka stosowana w tym badaniu wynosiła 900 mg na dobę i jest znacznie niższa niż dawka terapeutyczna stosowana przez zielarzy.

Należy również zauważyć, że podczas badania wirus został wprowadzony sztucznie do młodych zdrowych osób. W sytuacjach rzeczywistych, jeżówka jest wzmacniaczem odporności dla osób o złamanej odporności z szeregiem problemów, w tym stresu, przepracowania, wyczerpania, narażonych na szeroką gamę nieustannie rozwijających się wirusów.

Inne zastosowanie lecznicze jeżówki wąskolistnej to:

  • Choroba nowotworowa
  • Infekcja pęcherza moczowego,
  • Zakażenia ucha,
  • Zapalenia stawów
  • Objawy alergii
  • Przedwczesne starzenia się
  • Wyczerpanie organizmu.

Chociaż wiele kobiet w ciąży unika ziołowych herbat badania wykazały, że mogą one osiągnąć korzyści spożywając herbaty i napary z jeżówki, szczególnie w pierwszym trymestrze. Może to złagodzić stres, skurcze, dyskomfort i bezsenność, a nawet zmieniać nastrój, dzięki jej właściwościom uspokajającym.

Jeżówka jest bardzo pomocna w leczeniu niedomagań skóry. Witamina C jest kluczową częścią produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla zdrowych nowych komórek skóry. Ponadto przeciwutleniacze mogą zapobiec uszkodzeniom, śladom, bliznom, rozstępom i innym plamom wieku na skórze oraz zmarszczkom.

Spożywając preparaty z jeżówki można liczyć na wystąpienie lekkiego wzrostu metabolicznego, dlatego wiele osób lubi rozpocząć dzień od filiżanki tego zdrowego napoju. Pomoże to zapewnić więcej energii przez cały dzień, a także pomóc organizmowi lepiej wykorzystywać zasoby tej energii.

Przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy, które znajdują się w tym typie ziół, mogą zapobiec uszkodzeniu stresu oksydacyjnego, powodowanego przez wolne rodniki w organizmie. Mogą one być główną przyczyną różnych nowotworów i zmutowanych komórek, dlatego ta roślina jest chwalona przez niektórych, jako środek zapobiegawczy u pacjentów z wysokim ryzykiem raka.

Jeżówka wąskolistna – sposoby użycia

Dawkowanie korzenia w przypadku schorzeń przewlekłych i profilaktyki zakażeń odpowiadają 10 – 40 ml na tydzień ekstraktu płynnego 1:2

W przypadku ostrych zaburzeń i poważnych stanów przewlekłego niedoboru odporności, w ciągu dnia można podawać codziennie od 10 do 30 ml.

Dawki świeżej nalewki z jeżówki stosowanej w badaniach niemieckich odpowiadają 20 do 60 ml na tydzień.

Zioło suszone w formie tabletek można zażywać w dawkach 1000 mg trzy razy na dobę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Widlicz Zeillera – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia
Widlicz Zeillera (łac. Diphasiastrum zeilleri), zwany inaczej widłakiem Zeillera lub...
Tobołki przerosłe – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia
Tobołki przerosłe (Thlaspi perfoliatum L.) – świat roślin to nieodzowny...
Róża kutnerowata – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia
Róża kutnerowata (Rosa tomentosa Smith), będąca jednym z przedstawicieli rodziny...
Sierpik barwierski – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia
Sierpik barwierski (Serratula tinctoria L.) jest wieloletnią rośliną zielną, należącą...