Syrop z cebuli to najpopularniejszy domowy lek na przeziębienie

syrop z cebuli

Syrop z cebuli – spośród wielu domowych sposobów na zwalczenie chorób największą popularność zapewnił sobie syrop z cebuli. Nie ma w tym żadnego przypadku, czemu coraz więcej Polaków w przypadku zachorowania sięga właśnie po ten tradycyjny lek. Walory syropu na bazie cebuli są znane nie od dziś. Już wiele lat temu stosowały go nasze babcie. Doskonale wiedziały one, że dzięki temu tradycyjnemu lekarstwu można skutecznie wyleczyć kaszel, katar, czy przeziębienie. Nie bójmy się jednak udoskonalić tej receptury. Wystarczy do znanego już przepisu wprowadzić parę zmian, aby syrop z cebuli był także świetnym lekiem na walkę z grypą.

Syrop z cebuli równie skuteczny co lekarstwa z apteki

Coraz więcej osób ma okazje się przekonać, że syrop z cebuli jest równie skuteczny co lekarstwa dostępne w aptece. Ma on jednak nad nimi sporą przewagę, ponieważ składa się wyłącznie z naturalnych produktów. Poza tym taki lek jest na tyle bezpieczny, że bez obaw można za jego pomocą leczyć dzieci. To proste w produkcji lekarstwo skutecznie zaradzi nawet najmocniejszemu kaszlowi. Nie zależnie, czy będziemy mieli do czynienia z jego mokrą, czy suchą odmianą. Dzięki takiej kuracji bez problemu odkrztusimy wydzielinę z naszych płuc. Stosowanie syropu z cebuli poprawi także nasz układ odpornościowy.

Syrop z cebuli zawiera szeroką gamę niezbędnych witamin i minerałów. Działa on zarówno łagodząco, jak i dezynfekuje organizm. Osoby, które przyjmują ten syrop, uzupełniają zapasy witaminy A, witaminy C, witamin PP, a także witamin z grupy B. Nie bez znaczenia jest zawarty w syropie cynk oraz selen. Ten pierwszy minerał to świetny środek antywirusowy, natomiast drugi jest niezbędny przy zapobieganiu miażdżycy.

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb

Receptura na syrop z cebuli

Składniki:

Sposób przygotowania i dawkowanie:

  1. Cebule obieramy z łusek, po czym drobno ją siekamy.
  2. Pokrojone warzywo wkładamy do słoika i zalewamy miodem.
  3. Zakręcony słoik powinien przeczekać dobę w ciepłym miejscu.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu syrop jest już gotowy.

Od momentu, kiedy cebula puści sok, syrop przechowujemy w lodówce.

Syrop cebulowo-miodowy należy przyjmować codziennie. Zalecana dawka to od dwóch do trzech łyżek na jeden dzień.

Skąd bierze się zdrowotna moc syropu?

Lecznicze właściwości cebuli znane są już od setek lat. Badania przeprowadzone pod okiem lekarzy dowodzą, że to warzywo ma zbawienne działanie dla naszego serca, chroni przed rozwojem nowotworówłagodzi infekcje wirusowe. W cebuli znajdziemy sporo fosforu, żelaza, przeciwutleniaczy, czy olejków eterycznych.

Ważnym składnikiem syropu jest miód. Jest to jeden z niewielu tak silnych naturalnych antybiotyków. Nie bez znaczenia są jego właściwości antybakteryjne. Miód od dawien dawna wykorzystywany był jako lekarstwo, ale także jako… kosmetyk! Do zalet tego produktu zaliczyć możemy niesamowitą zdolność wzmacniania ludzkiego serca. Poza tym jest on w stanie ukoić nerwy oraz przyśpieszyć proces gojeni się ran. Przeprowadzone eksperymenty wskazują na kolejne zdrowotne walory miodu. Spośród ostatnich odkryć wymienić można choćby to, że miód okazał się skutecznym środkiem do leczenia wrzodów żołądka oraz zapobieganiu problemom, które dotknęły wątrobę. Miód równie dobrze sprawdza się w leczeniu przeziębień i kataru.

Podziel się tymi informacjami z rodziną i przyjaciółmi, mogą im pomóc. Podziel się informacją na:
loading...

Zostaw komentarz