Owies zwyczajny Owies zwyczajny Owies zwyczajny

Owies zwyczajny (Avena sativa) rośnie w umiarkowanych temperaturach, w Europie Północnej. Dobrze rozwija się w suchych nieużytkach, uprawianych gruntach i łąkach. Jest to odporna roślina typu 2, która może być uprawiana w cięższych glebach, chociaż zwykle preferuje glebę piaszczystą lub gliniastą. Wymaga dobrego odwadniania, ale może rosnąć w wysokiej kwasowej glebie. Roślina wymaga słońca i nie może rosnąć w cieniu, dobrze toleruje suszę.

Owies zwyczajny jest rośliną roczną, wyprostowaną z płaskim, szorstkim, ale wydłużonym liściem. Ma złote nasiona w kształcie podobnym do wrzeciona. Kwiaty są w czerwcu i lipcu. Nasiona dojrzewają od sierpnia do października. Kwiaty mają zarówno organy płci męskiej, jak i żeńskie, i zapylane są przez wiatr. Części roślin używane leczniczo to ziarna, słoma i nasiona. Kiedy ziarno jest zbierane i suszone – również pod koniec lata – może być przechowywane przez kilka lat.

Owies zwyczajny – właściwości lecznicze

Owies zwyczajny zawiera białko (gluten), saponiny, flawonoidy, alkaloidy, związki steroidowe, witaminy B1, B2, B6, D, E, K kwas foliowy, karoten, skrobia, węglowodany, błonnik pokarmowy i tłuszcz. Zawiera również minerały takie jak wapń, magnez i żelazo, fosfor, cynk tiaminę oraz pierwiastki śladowe, takie jak krzem, sód i potas, ryboflawinę, niacynę. Roślina nie zawiera cholesterolu.

Owies był elementarnym źródłem żywności zarówno dla ludzi jak i zwierząt od czasów prehistorycznych. Istnieją spekulacje, że to źródło żywności najlepiej opisuje poprzez rodzaj nazwy, avena, co powraca do pierwotnego znaczenia odżywienia, podczas gdy sativa oznacza uprawę.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Oprócz rozpoznania i wartości, jako stabilnego pokarmu, owies zwyczajny jest również stosowany w leczeniu wielu chorób, schorzeń i dyskomfortów u ludzi. Roślina może pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu, zwiększając siłę i wytrzymałość (sugerowano, aby spożywali ją ludzie po przebytych ciężkich chorobach).

Nasiona owsa posiadają właściwości antyseptyczne, kardiologiczne, moczopędne, zmiękczające skórę, uspokajające nerwy i jako stymulator. Słoma (suszone łodygi) i zboże zostały również przepisane w leczeniu szerokiego zakresu stanów nerwowych. Wydaje się, że roślina pomaga uśmierzyć bóle neurologiczne, leczyć bezsenność i stwardnienie rozsiane.

Owies zwyczajny – zastosowanie

Nalewkę stosowano, jako środek pobudzający bodźce w leczeniu uzależnienia od opium i jest popularny środek ziołowy stosowany w leczeniu zaburzeń lękowych i ADHD. Może pomóc w walce z takimi problemami, jak otyłość, żylaki, podrażnienia związane z przewodem pokarmowym, leczenie ziołowe w przypadku hemoroidów. Okazało się, że nie należy go stosować w niestrawności, gdy towarzyszy jej nadkwaśność żołądka.

Obecnie badania wykazują, że owies zwyczajny zawiera anty-nowotworowy związek b-sitosterol i istnieją pewne sugestie, że zagrożenie nowotworem w jelitach może być zmniejszone przez spożywanie owsa regularnie.

Istnieją również pewne dowody sugerujące, że spożycie owsa pomaga naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi i może być również pomocne, jako lek ziołowy dla diabetyków. Badanie na temat pacjentów z cukrzycą na Uniwersytecie w Heidelbergu w Niemczech wykazało, że spożycie owsa zmniejszyło znacznie poziom cukru we krwi u chorych na cukrzycę typu 2. Poziom cukru we krwi spadał stopniowo, ponieważ wysoka dieta błonnikowa i złożone węglowodany ulegały trawieniu dłużej niż zwykłe węglowodany. Pomaga to utrzymać optymalne stężenie cukru we krwi.

Owies zwyczajny nie zawiera glutenu, jak inne ziarna, takie jak pszenica, jęczmień i żyto. Zawiera białko znane, jako avenina, dobrze tolerowane przez większość pacjentów z chorobą Celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Pomaga również w utracie wagi i leczeniu zaparć.

Jednym ze środków spożywczych stosowanym w leczeniu nadciśnienia tętniczego jest owies zwyczajny. Zwykle dieta przepisana na nadciśnienie jest znana, jako DASH (podejście dietetyczne w celu zatrzymania nadciśnienia tętniczego). Badania wykazały, że regularne spożycie płatków owsianych przyczyniło się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wysokiego ciśnienia krwi.

Owies może być dobrym źródłem antyoksydantów. Niektóre z witamin występujących w owsie obejmują kwas fitynowy, związki fenolowe, flawonoidy i sterole. Stężenie tych przeciwutleniaczy znajduje się na zewnętrznej warstwie owsa. Owies można również stosować, jako środek zaradczy dla różnych chorób skóry. Może być nakładany na skórę w celu zmniejszenia objawów, a także rzeczywistych chorób. Niektóre z chorób, które można kontrolować stosując owies obejmują trądzik, zapalenie skóry, wysypki.

Istnieją różne dolegliwości związane z menopauzą, które zagrażają zdrowiu. Należą do nich choroby serca i ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że kobiety z chorobami serca, które spożywały owies osiągnęły zmniejszenie ryzyka wystąpienia takich komplikacji.

Owies zwyczajny – sposób użycia

Jako ekstrakt typowa dawka owsa zwyczajnego wynosi około 2-3 łyżeczki do 1 kubka wrzącej wody, a następnie pozostawia ją na 10-15 minut przed wypiciem.

Można robić płukanki na bazie naparu na choroby skórne.

Jako nalewka alkoholowa typowa dawka wynosi 3-5 ml 3 razy dziennie.

Ze zmiażdżonych ziaren można przygotować okład na opryszczkę lub zmiany skórne wywołane półpaścem.

Oceń ten artykuł:
Owies zwyczajny – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia
5 (100%) 504 votes

ładowanie...