Fiołek wonny Fiołek wonny Fiołek wonny

Fiołek wonny (Viola odorata), inaczej fiołek pachnący, to znana chyba wszystkim roślina należąca do rodziny fiołkowatych. Jest rozpowszechnionym gatunkiem, spotykanym zarówno w Europie, jak i Azji oraz Ameryce Północnej, rosnącym głównie w lasach, parkach i wielu miejscach zadrzewionych. Może być uprawiany, ale równie często spotykamy jego dziką odmianę.

Jest to niska bylina, dorastająca maksymalnie do 15 cm wysokości, mająca krótkie, grube kłącze, z rozgałęziającymi się cienkimi rozłogami. Liście fiołka są długoogonkowe, okrągłe w kształcie, owłosione, z charakterystycznie pofałdowanymi, lekko postrzępionymi brzegami. Okres kwitnienia rośliny przypada na przełom marca i kwietnia, kiedy to możemy zaobserwować piękne, fioletowe kwiaty na długich szypułkach.

W maju z kolei pojawiają się bezbarwne, niepozorne z wyglądu kwiaty płodne, wyrastające bezpośrednio nad ziemią. Owocem fiołka wonnego jest kulista oraz owłosiona tak jak liście torebka, z której po pęknięciu wysypują się i rozsiewają nasiona.

Fiołek wonny – cenny surowiec zielarski

Ta odmiana fiołka, oprócz niewątpliwych walorów natury estetycznej, dzięki którym zdobi nasze łąki i ogrody, ma również wiele docenianych od lat wartości zdrowotnych. Jest już od wieków wykorzystywana w zielarstwie, a używa się w tym celu jej kwiaty, liście oraz kłącza. Zbiera się je w okresie kwitnienia, a wszystkie jej części należy wysuszyć, w przewiewnym i koniecznie zacienionym miejscu. Kłącza można również suszyć w temperaturze 50 stopni, używając np. urządzenia powszechnie stosowane do suszenia grzybów.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Po wysuszeniu niezwykle ważne jest odpowiednie przechowywanie otrzymanego surowca zielarskiego. Najlepiej nadają się do tego szczelnie zamykane szklane słoje, chroniące zawartość przed szkodliwym wpływem wilgoci. Liście i kwiaty fiołka można w ten sposób przechowywać przez okres około 2 lat, a kłącza nawet do 4 lat, bez utraty leczniczych właściwości.

Fiołek wonny wyróżnia się wśród innych roślin z tej rodziny, swoim unikalnym składem chemicznym. Zawiera wiele korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu substancji, takich jak saponiny, triterpeny oraz śluz roślinny, wchodzące w skład nadającego mu zapach olejku eterycznego. Saponiny to ceniony składnik wielu leków, ale można je powszechnie spotkać w wielu roślinach i w sposób naturalny wspomagać w ten sposób walkę o nasze zdrowie. Triterpeny z kolei pomagają zachować piękną skórę, poprawiając jej elastyczność i prawidłowe nawilżenie. Warto wspomnieć również o flawonoidach mających działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.

Fiołek wonny – zastosowanie w celach leczniczych

Wszelkiego rodzaju preparaty wytwarzane na bazie fiołka wonnego, jak i wysuszone części tej cennej rośliny, powinny zdecydowanie znaleźć stałe miejsce w każdej domowej apteczce. Jego właściwości lecznicze doceniane były już w średniowieczu, kiedy to mnisi z zakonu benedyktynów zaczęli wykorzystywać napar z fiołka do łagodzenia objawów chorób oczu.

Stopniowo zyskiwał on coraz szersze zastosowanie, szczególnie przy wszystkich dolegliwościach, którym towarzyszyła wysoka gorączka. Pomagał i nadal pomaga w walce z nią i dlatego warto stosować go jako naturalny środek przeciwgorączkowy. Skuteczne zapobieganie gorączce to nie jedyne zastosowanie tej rośliny. Ma ona również potwierdzone i skuteczne działanie wspomagające pracę układu pokarmowego.

Reguluje i usprawnia procesy trawienne, przyspiesza produkcję żółciłagodzi bolesne skurcze żołądka lub jelit. Przy zaburzeniach trawiennych szczególnie zalecany jest regularne picie naparu sporządzonego z dwóch łyżek ziela, zalanych dwoma szklankami wrzącej wody. Pije się go nawet 4 razy dziennie w małych ilościach, a nieco gorzki smak można złagodzić, dodając łyżeczkę miodu.

Taki napar doskonale wpływa również na łagodzenie stresu i bólu głowy. Fiołek wonny można również odnaleźć w składzie wielu powszechnie używanych mieszanek ziołowych przeciwreumatycznych i moczopędnych, używany jest więc w leczeniu, jak i profilaktyce kamicy nerkowej. Można go również stosować w leczeniu stanów zapalnych dolnych i górnych dróg oddechowych.

Łagodzi objawy nieżytu oskrzeli, kataru i kaszlu, pomaga też w bólu gardła, a nawet w astmie. Można kupić gotowy syrop sporządzony z jego kwiatów lub nawet pokusić się o jego samodzielne przygotowanie. Wystarczy sporządzić napar z mieszanki kwiatów i soku cytrynowego, dodać cukru i gotować tak długo aż zgęstnieje. Po ostudzeniu przelewamy go do butelek i przechowujemy w lodówce.

Fiołek wonny ma również właściwości dezynfekujące oraz oczyszczające, co pozwala go stosować zewnętrznie, w chorobach skóry, jej stanach zapalnych, ropiejących wrzodach czy po prostu w leczeniu trądziku lub łojotoku. Jego młode listki znalazły również zastosowanie w kuchni, jako ceniony i lubiany dodatek do sałatek, w smaku przypominający nieco roszponkę.

Niestety, ma również pewne skutki uboczne, szczególnie widoczne przy przedawkowaniu, które może skutkować nudnościami, a nawet silnymi wymiotami oraz biegunką. Jednak używany w zalecanych ilościach ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i z pewnością nie da się go zbagatelizować.

Oceń ten artykuł:

ładowanie...