Bodziszek cuchnący – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Bodziszek cuchnący

Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum), nazywany także tradycyjnie w polskiej medycynie ludowej Zielem Łaski Boskiej, pychawcem, bocianim lub żurawim noskiem albo noskiem chrościelowym, to ziele którego nazwa pochodzi od jej nieprzyjemnego zapachu kojarzącego się niektórym z pluskwami. Mimo tej mało zachęcającej właściwości bodziszek cuchnący ceniony jest od lat i stosowany w medycynie naturalnej jako środek na wrzody, rany, biegunkę czy krwotoki z nosa.

Większość pacjentów stara się także bodziszkiem cuchnącym wyleczyć bielactwo – defekt objawiający się brakiem pigmentu w skórze, włosach czy tęczówkach oka, choć faktycznie na tę chorobę do tej pory nie znaleziono w pełni skutecznego lekarstwa. Picie naparu z bodziszka cuchnącego ma jednak dla osób cierpiących na to schorzenie działanie kojące w okresie letnim, kiedy szczególnie dokucza ich skórze działanie promieni słonecznych.

W dobie chronienia skóry przed słońcem, te właściwości ochronne bodziszka cuchnącego powtórnie odkryli także producenci kosmetyków. Chcąc wykorzystać to ziele w produkcji środków chroniących przed promieniami UV i ich szkodliwym działaniem mogącym doprowadzić do nowotworów skóry. Tym samym po latach stosowania głównie jako środek w medycynie naturalnej – bodziszek powraca na salony kosmetyczne.

Bodziszek cuchnący – charakterystyka

Bodziszek cuchnący to niewysoka, bo sięgające raptem 50 centymetrów wysokości roślina dwuletnia najczęściej porastająca pobocza dróg śródleśnych, lasy, zarośla oraz tereny zacienione, jak stare mury, skały czy żywopłoty. Na wzniesionej prosto lub płożącej się łodydze bodziszka cuchnącego w okresie od maja do września znajdziemy charakterystyczne, różowawe kwiatki.

To właśnie kwitnące ziele zbierane w suche dni i suszone jest środkiem stosowanym w ziołolecznictwie. Warto przy tym pamiętać, aby wykorzystywać materiał zebrany w miejscach ekologicznie czystych, do celów leczniczych nie nadają się więc rośliny zbierane na poboczach, które mogą zawierać dużo zanieczyszczeń.

Substancje zawarte w bodziszku cuchnącym

Wśród składników ziela bodziszka cuchnącego znajdziemy m.in. olejek eteryczny, garbniki 5-14% (będące pochodnymi gloiloglukozy i elagotaniny), flawonoidy, kwasy fenolowe, witaminę C, kwas jabłkowy i cytrynowy, maltol oraz geraniinę (goryczkę).

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb

Bodziszek cuchnący – właściwości lecznicze

Bodziszek cuchnący – sposoby podawania

Wysuszone ziele bodziszka cuchnącego można stosować w różnej postaci. Popularnym sposobem jego podawania jest napar robiony w proporcjach jednej łyżki ziela na jedną szklankę wrzątku i stosowany trzy razy dziennie na przykład przy problemach z biegunką czy przy obfitych i bolesnych miesiączkach. Lecznicze działanie bodziszka cuchnącego docenione zostało także w problemach ginekologicznych. Można więc pić napar z ziela w przypadku stanów zapalnych zewnętrznych i wewnętrznych narządów intymnych.

Napar może być stosowany także zewnętrznie, przy przemywaniu skóry, robieniu okładów na skórę czy płukaniu jamy ustnej. Przyniesie też ulgę przy chorobach górnych dróg oddechowych, jako środek do inhalacji, dzięki działaniu olejku eterycznego. Okłady z bodziszka będą pomocne przy leczeniu wszelkich stłuczeń czy ran naskórka. Do tych celów, a także irygacji czy nasiadówek pomocnych przy chorobach odbytu czy hemoroidach można także stosować odwar przygotowany z bodziszka cuchnącego, gotowany na małym ogniu do 20 minut w proporcjach 2 łyżki ziela świeżego lub suchego, zalanego 1 szklanką wrzątku.

Bodziszek cuchnący

Bodziszek cuchnący podawany w tej postaci może być lekiem na problemy skórne, jak trądzik, wypryski czy łojotokowe zapalenie skóry oraz jako sposób na bielactwo. Skuteczne leczenie tej choroby skóry nie zostało do tej pory naukowo potwierdzone. Okłady z bodziszka cuchnącego dobrze sprawdzają się także przy problemach okulistycznych, przy stanach zapalnych oczu czy dokuczliwym i długotrwałym łzawieniu. Mogą również przynieść ulgę w schorzeniach reumatologicznych, dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu.

Z bodziszka cuchnącego możliwe jest przygotowanie także maści geraniowej, wytwarzanej ze świeżych liści, kwiatów i owoców tego ziela rozcieranych lub zmiksowanych z tranem na papkę przechowywaną w lodówce. W tej postaci warto stosować bodziszek cuchnący na wszelkie owrzodzenia, wypryski czy odleżyny.

Współczesne badania wykazały także spory wpływ bodziszka lekarskiego na zmniejszenie glukozy we krwi. Może on być stosowany jako środek wspomagający przy cukrzycy będącej coraz bardziej powszechną chorobą naszych czasów. Odwar z bodziszka polecany jest też jako środek pomocniczy przy chorobach nowotworowych. Do picia należy przygotować w takim przypadku napój sporządzony z czterech łyżek świeżego ziela wymieszanych ze szklanką wrzącej wody. Gotowanych przez dziesięć minut oraz odstawionych na pół godziny jest gotowy napój. Tak sporządzony odwar można pić trzy razy dziennie.

Podziel się tymi informacjami z rodziną i przyjaciółmi, mogą im pomóc. Podziel się informacją na:
loading...

Zostaw komentarz