Miodownik melisowaty Miodownik melisowaty Miodownik melisowaty

Miodownik melisowaty (łac. Melittis melissophyllum) zwany także bukowicą lekarską jest dziko rosnącą, pospolitą rośliną, którą można spotkać w lasach i na łąkach oraz na wzgórzach i polach. Szczególnie lubi podłoża bagniste oraz lasy bukowe, sąsiedztwo buczyn oraz grądów.

Polska jest jej naturalnym obszarem występowania, ale miodownik radzi sobie także bardzo dobrze w południowej i centralnej Europie. Jej duże skupiska cieszą oko, głównie w okresie kwitnienia, czyli od końca maja do lipca. Roślinę tę można także z powodzeniem uprawiać, a warto ze względu na jej właściwości lecznicze, np. działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe czy niszczące bakterie i wirusy, a więc w przypadku tak popularnych przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych.

W celu zapewnienia jej odpowiednich warunków bytowych na działce czy w ogrodzie, a w rezultacie uzyskania z niej jak największych właściwości leczniczych, trzeba pamiętać, aby posadzić ją w lekkim cieniu, ale z dostępem do słońca, najlepiej w godzinach porannych. Cień powinien być także rozproszony, a więc taki, którego nie dają budynki, ale rośliny, np. wyższe drzewa czy pojedyncze krzewy – wtedy jej liście i kwiaty najlepiej będą nadawały się na susz na nalewkę lub napar. Jeśli mamy nieco mniej miejsca to także możemy ją posadzić pojemnikach.

Miodownik melisowaty – właściwości lecznicze i… ozdobne

Dobrze pielęgnowany miodownik melisowaty potrafi zrobić wrażenie swoimi kwiatami. Mają ciekawy wargowy kształt o odcieniu bieli połączonej z różową barwą – płatki mogą być jednokolorowe lub pstrokate. Roślina jest dość wysoka, gdyż może dorosnąć nawet do 70 cm (z reguły do 30 lub 50 cm).

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Jej charakterystyką są nie tylko pięknie ubarwione kwiaty, ale także zapach jaki wydziela poprzez zawarte w swoim składzie olejki eteryczne – kwiaty pachną cytrynowo a liście mają zapach marzanki wonnej. Jednak to nie wygląd Melittis melissophyllum świadczy o jej popularności a liczne właściwości lecznicze jakie posiada, które są możliwe dzięki zawartości w jej kwiatach i liściach witaminy C, soli mineralnych, betainy, fenolokwasów (np. waniliowy, kawowy, cynamonowy) czy garbników, gorczycy a nawet fenyloetanoidów (w postaci  betoniozydy A-E, akteozyd oraz  leukosceptozyd B).

Tak skomponowana przez naturę roślina szczególnie przydaje się przy przeziębieniu, przy problemach z układem pokarmowym, w walce z gorączką oraz wirusami i bakteriami. Ma również pozytywne działanie przy leczeniu chorób skóry, cukrzycy oraz w przypadku schorzeń wątroby.

Miodownik melisowaty – zastosowanie zdrowotne – doraźne i długotrwałe

Właściwości zdrowotne z miodownika melisowatego można czerpać po odpowiednim przygotowaniu zebranych liści, kwiatów, łodyg czy korzeni. W tym celu zbiera się te rośliny, a po ususzeniu nadają się do przetworzenia na nalewkę lub napar. Przede wszystkim służą przy infekcjach, głównie górnych dróg oddechowych, gdyż pomagają oczyścić te drogi oraz przy suchym kaszlu – działają wykrztuśnie.

Dodatkową zaletą przy tego typu dolegliwościach, jest także działanie przeciwgorączkowe i przeciwbakteryjne. Ponadto nalewka lub napar z miodownika pomaga również w walce organizmu z wirusami. Picie naparu jest także korzystne dla działania układu pokarmowego, gdyż gładzi i leczy błonę śluzową żołądka i jelit czy wstrzymuje biegunkę. Dzięki temu ma także działanie zapobiegające odwodnieniu się organizmu przy chorobach przebiegających właśnie z biegunką lub z wymiotami.

Dodatkowym działaniem regularnego stosowania naparu jest wzmocnienie układu nerwowego oraz odpornościowego, dzięki dużej zawartości witaminy C. Istotną właściwością leczniczą jest również hamowanie krwawienia, czyli pomoc w leczeniu ran, również tych przewlekłych. Z innych właściwości zewnętrznych miodownik przyspiesza regenerację naskórka, także przy chorobach skórnych. Niesie również pomoc w leczeniu chorób przewlekłych, np. cukrzycy, a więc nie tylko stosowany jest przy leczeniu doraźnym, ale także długotrwałym pozbyciu się schorzeń. Takie efekty mogą przynieść stosowanie tej popularnej rośliny na co dzień w odpowiednich dawkach.

Jak stosować miodownik melisowaty, czyli sposoby użycia

Jednym ze sposobów użycia jest napar, który można przygotować z korzeni lub liści miodownika. Posiekaną jedną łyżeczkę korzenia gotować przez ok. 3 minuty, a następnie parzyć ją jeszcze przez kolejne 10 minut i po tym czasie stosować na kaszel, pijąc po trochu cztery razy dziennie. Innym sposobem na zdrowotny napar jest zaparzenie liści (ok. 15 g) w pół litrze wody, co daje odpowiednie stężenie i taki napój wypić w ciągu całego dnia, pamiętając jednak aby podzielić go na trzy razy.

Inną formą przygotowania miodownika do celów zdrowotnych jest sporządzenie nalewki, na którą potrzebna będzie łyżka suszu z rośliny zalana alkoholem 40% (wódką) i odstawiona na trzy tygodnie. W innych proporcjach zalecana jest jedna suszona roślina na dwa litry 40% alkoholu. Po upływie trzech tygodni powstałą nalewkę trzeba dosłodzić, a za dwa tygodnie przefiltrować i tak przygotowaną przelać do butelek. Aby miała właściwości zdrowotne, nalewkę z miodownika melisowatego należy pić w niewielkich ilościach a w przypadku choroby stosować regularnie.

Oceń ten artykuł:

ładowanie...