Mięta polna – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Mięta polna

Mięta polna (łac. Mentha arvensis) należy do rodziny jasnotowatych. Roślina ta rozprzestrzeniła się na niemalże całym kontynencie europejskim (wyjątek stanowi Islandia), jak i azjatyckim (Azja Zachodnia i Środkowa, Syberia, Kaukaz). Istnieje kilka odmian mięty polnej: javanica, piperascens, haplocalyx (zwana japońską).

Miętę polną można bez większych problemów spotkać w każdej części Polski. Jest rośliną wieloletnią, która kwitnie w krótkim okresie od lipca do sierpnia. Rozrasta się na wysokość 10-60 cm. Cechą charakterystyczną mięty polnej jest jej czerwona lub bordowa łodyga. Liście mięty polnej mają kolor zielony oraz są rozłożone równolegle. Przybierają one kształt ogonkowo-jajowaty oraz osiągają następujące wymiary: 2-6,5 cm długości i 1-2 cm szerokości.

Kwiaty mięty polnej wyróżniają się przede wszystkim swoim charakterystycznym fioletowym odcieniem, jednakże niektóre odmiany mięty polnej posiadają kwiaty białe lub różowe. Mięta polna najlepiej rozwija się na słońcu oraz w wilgotnych warunkach, to nie znaczy jednak, że nie poradzi sobie również w cieniu. Szczególnie upodobała sobie łąki oraz tereny podmokłe w okolicach bagien i strumieni. Roślina ta jest bardzo odporna na choroby i niezwykle ekspansywna, szybko się rozprzestrzenia.

Liście mięty polnej należy zbierać od maja do września. Warto jednak zapamiętać, by zbierać jedynie dobrze wykształcone liście, ponieważ to one są odpowiedzialne za specyficzny, wyrazisty aromat mięty polnej. Miętę polną można z łatwością odróżnić od innych przedstawicieli tej rodziny właśnie po zapachu.

Mięta polna – właściwości lecznicze

Wykorzystanie mięty polnej w ziołolecznictwie jest nieocenione. Do jej podstawowych właściwości należy działanie:

W dzisiejszych czasach mięta polna jest bardzo często wykorzystywana jako domowe, ziołowe lekarstwo. Ludzie cenią szczególnie jej właściwości antyseptyczne oraz jej pozytywny wpływ na trawienie. Jednakże, podobnie jak inni przedstawiciele mięt, mięty polnej w zbyt dużych ilościach nie powinny spożywać kobiety w ciąży.

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb

W Europie miętę polną stosuje się tradycyjnie do walki z bólami brzucha, np. wzdęciami, innymi problemami z trawieniem, problemami z woreczkiem żółciowym, oraz z kaszlem. Mięta polna działa wiatropędnie oraz wykrztuśnie. Mięta polna przynosi ulgę w bólach menstruacyjnych, ponieważ działa rozkurczowo. Obecnie bardzo często staje się składnikiem wielu maści. To szerokie zastosowanie mięty polnej jest możliwe, dzięki jej bogatej zawartości. Można z niej uzyskać metol, menton, taniny, flawonoidy oraz a-Pineny.

Korzyści zdrowotne mięty polnej obejmują ponadto: łagodzenie bólu zębów, spuchniętych dziąseł oraz aft, olejek z liści mięty polnej działa uspokajająco oraz ma pozytywny wypływ na zmiany skórne, np. trądzik. Świeże liście pomagają na ból głowy oraz zawroty głowy. Mentol uzyskany z mięty polnej powszechnie stosuje się w stomatologii jako miejscowy środek antybakteryjny efektywnie działający przeciwko paciorkowcom

Mięta polna jest znana również w medycynie tybetańskiej. Stanowiła ona lekarstwo stosowane zewnętrznie. Używano jej głównie do leczenia gruźlicy płuc, chorób żołądka, przeziębień, migren, nudności, alergii, wymiotów. Uważano, że mięta polna sprawdzi się również w walce ze skurczami oraz w łagodzenia bólów reumatycznych oraz artretycznych.

Mięta polna – zastosowanie i sposoby użycia

Miętę polną można przyjmować w następujących formach:

  • suszonych liści,
  • naparu,
  • ekstraktu – olejku z mięty polnej.

Ze względu na swój intensywny aromat mięta polna znalazła zastosowanie również w kuchni. Liście mięty polnej są jadalne w każdej postaci (suszone, gotowane lub surowe). Liście oraz młode pędy polnej mięty stanowią świetny dodatek do wielu potraw, sałatek, deserów oraz sosów. Nadają im niezwykle świeży oraz orzeźwiający smak, dzięki czemu są nieodłącznym elementem deserów oraz napojów serwowanych latem. Mięta polna znalazła także szczególne zastosowanie w kuchni indyjskiej, w której jest wykorzystywana do przyrządzenia tradycyjnego, gęstego sosu chutney. Jednakże wysuszone liście mięty polnej sprawdzą się również w formie naparu. W upalne dni staną się alternatywą dla mało orzeźwiającej herbaty.

Wiele osób zwraca także uwagę na walory estetyczne mięty polnej. Dostrzega w niej potencjał ciekawej rośliny ogrodowej, która może przyczynić się do urozmaicenia ogrodu.

Dodatkowo olejek z mięty polnej wykorzystuje się obecnie do produkcji naturalnych past do zębów, kremów, maseczek, mydeł oraz perfum. Mięty polnej często używa się w aromaterapii, wykorzystując zawarty w niej olejek eteryczny. Orzeźwia, tonizuje oraz odpręża.

Mięta polna jest uznawana przez niektórych jako efektywny odstraszasz insektów oraz gryzoni. Szczury i myszy nie przepadają za intensywnym zapachem mięty polnej. Niegdyś miętę polną umieszczano w spichlerzach w celu ochrony zboża przed gryzoniami.

Mięta polna hamuje proces kwaśnienia, z tego względu w przeszłości była bardzo często dodawana do mleka.

Podziel się tymi informacjami z rodziną i przyjaciółmi, mogą im pomóc. Podziel się informacją na:
loading...

Zostaw komentarz