Herbata imbirowa – 6 rewelacyjnych powodów picia herbaty imbirowej każdego dnia

herbata imbirowa

Herbata imbirowa to świetny sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Jej działanie jest naprawdę szerokie. Oto lista sześciu jej najważniejszych właściwości leczniczych:

Zwalcza stany zapalne

Stan zapalny w jakimkolwiek miejscu naszego ciała może być poważnym problemem. Nieleczony prowadzi do wielu groźnych chorób. W ten sposób można nabawić się choćby problemów z układem sercowo-naczyniowym. Często zdarza się, że zapalenie stawów, choroby układu oddechowego, czy cukrzyca pojawiają się, jako następstwo nieleczonych stanów zapalnych. W ten sposób możemy doprowadzić także do pojawienie się chorób autoimmunologicznych albo choroby Alzheimera.

Herbata imbirowa świetnie sprawdza się, jako środek na najróżniejsze stany zapalne. W tym względzie jej działanie jest naprawdę mocne. Pij regularnie ten napój, a stworzysz w organizmie naturalną barierę ochronną. W ten sposób pozbędziesz się nie tylko stanów zapalnych, ale także i bólów mięśni oraz stawów.

Herbata imbirowa wpierają naturalny odpornościowy

Imbir zawiera wiele naturalnych składników odżywczych, które świetnie wspierają nasz układ immunologiczny. Jest w nim między innymi gingerdiol. Ten składnik sprawnie zwalcza grzyby, bakterie, a także wirusy. Dzięki niemu nie będzie nam straszna grypa, przeziębienie, czy inne infekcje.

Herbata imbirowa wspiera trawienie

Nasz układ trawienny na pewno skorzysta z tego, że regularnie spożywamy herbatę imbirową. Jest to wynik działania szogaolu oraz gingeroli, które zawiera imbir. To właśnie te substancje pomagają naszemu organizmowi w prawidłowym wchłanianiu składników odżywczych spożywanego pokarmu.

Picie herbaty imbirowej uchroni Cię przed wieloma chorobami układu trawienia. Zapobiegniesz między innymi uszkodzeniom żołądka, czy nagłym skurczom brzucha. Dzięki temu napojowi pozbędziesz się wzdęć, wymiotów, nudności oraz biegunki.

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb

Herbata imbirowa poprawia działanie układu krążenia

Herbata imbirowa jest zalecana wszystkim, którzy mają problem z wysokim poziomem cholesterolu oraz nadciśnieniem. Dzięki niej nasza krew będzie sprawniej przepływać przez nasze żyły. Imbir eliminuje zatory oraz oczyszcza tętnice. W ten sposób uchronimy się przed chorobami układu krążenia. Regularne spożywanie podobnego napoju zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca oraz udaru mózgu.

Herbata imbirowa zwalcza raka

Przeciwzapalne właściwości herbaty imbirowej są niebagatelnym atutem tego domowego lekarstwa. Mogą one uchronić nas przed nowotworem. Za sprawą imbiru zapobiegniem przerzutom oraz proliferacji. Wyniki najnowszych badań wskazują na to, że składniki obecne w tym zdrowotnym korzeniu powstrzymują najróżniejsze odmiany raka. Dzięki herbacie z imbiru uchronisz się przed rakiem prostaty, trzustki, wątroby i jelita grubego. Korzystaj z tej kuracji, a nie będzie groził Ci nowotwór płuc, skóry, piersi, pęcherza i chłoniak.

Herbata imbirowa usprawnia działanie mózgu

Składniki odżywcze, jakie dostarcza nam imbir to świetne lekarstwo na stres, apoptozę oraz różne stany zapalne, które mogą rozwiać się w mózgu. Dzięki regularnemu spożywaniu herbaty imbirowej poprawisz swoje zdolności poznawcze oraz pamięć. Okazuje się, że taka domowa kuracja jest szczególnie sprzyjająca kobietom w średnim wieku.

Herbata imbirowa – przepis na domowe lekarstwo

Przygotowanie tego preparatu nie powinno nastręczyć wielu trudności. Ponadto herbata imbirowa wyróżnia się długim okresem zdatności do wypicia. Możesz zatem przechowywać ją przez dłuższy czas.

Składniki:

  • Od czterech do sześciu plastrów obranego korzenia imbiru
  • Jeden kubek wody
  • Organiczny miód (wedle uznania)

Sposób przygotowania:

Na początku należy zagotować wodę. Używamy w tym celu ceramicznego rondla. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej plasterki imbiru i zdecydowanie zmniejszamy ogień. Przez następne piętnaście minut należy gotować imbir na wolnym ogniu. Kiedy napar będzie już gotowy należy go schłodzić. Dopiero teraz możesz dodać do niego niedużą ilość miodu, aby nadać mu lepszy smak.

Podziel się tymi informacjami z rodziną i przyjaciółmi, mogą im pomóc. Podziel się informacją na:
loading...

Zostaw komentarz