Mak lekarski – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Mak lekarski

Mak lekarski (Papaver somniferum) pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, ale obecnie jest uprawiany szeroko na wschodniej Azji i w niektórych częściach Europy. Roślina jest wyprostowana, jednoroczna, różna w kolorach jej kwiatów, a także w kształcie owoców i koloru nasion. Wszystkie części rośliny, a zwłaszcza ścianki makówek zawierają system naczyń mlecznych, wypełnionych białym lateksem.

Kwiaty różnią się kolorem od białego do czerwonawego fioletu. W dzikiej roślinie są blado liliowe z purpurowym punktem u podstawy każdego płatka. W Anglii, odmiana z bladymi kwiatami i białymi nasionami jest uprawiana medycznie ze względu na makówki.

Makówki różnią się znacznie kształtem i wielkością. Są one zazwyczaj półkuliste, ale załamane na górze, gdzie wiele punktów pobudzenia zajmuje środek. Mają obrzmiały pierścień poniżej, gdzie makówka łączy się z łodygą. Niektóre odmiany są jajowate, inne znowu załamane zarówno na szczycie, jak i u podstawy.

Niewielkie nasiona w kształcie nerki, małe i bardzo liczne, są przymocowane do bocznych występów z wewnętrznych ścian makówki. Różnią się kolorem od białawego do ciemnoszarego. Makówka jest blada jaskrawo zielona, gdy jest młoda. Gdy dojrzewają zmieniają się w żółtawy brąz.

Mak lekarski – właściwości lecznicze

Te małe, czerwone kwiaty wytwarzają jadalne nasiona, mak, które zawierają nie tylko niezbędne składniki odżywcze i unikalne minerały, ale także pewne alkaloidy. Mogą one mieć silny wpływ na organizm w dużych dawkach. Działanie maku lekarskiego jest: hipnotyczne, uspokajające, ściągające, wykrztuśne, napotne, przeciwskurczowe.

Składniki: najważniejszymi składnikami maku lekarskiego są alkaloidy, które tworzą w około jednej piątej wagę leku. Głównym alkaloidem, zarówno, jeśli chodzi o jego znaczenie lecznicze, jak i ilość, w jakiej istnieje, jest morfina. Obok tego Narkotyna i Kodeina mają drugorzędne znaczenie. Spośród licznych pozostałych alkaloidów, wynoszących około 1 procent leku, są tebaine, narceina, papaverina, kokaina i rhoeadina. Kwas mekonowy istnieje w zakresie około 5 procent w połączeniu z morfiną. Kwas ten jest łatwo identyfikowany i ma znaczenie w badaniach toksykologicznych, co potwierdza obecność opium.

Mekonina i mekoniasina istnieją tylko w mniejszych ilościach. Śluzy, cukier, wosk, kauczuk i sole wapnia, i magnezu także zawarte w opium, a kwas siarkowy znajduje się w popiele. Obecność skrobi, taniny, kwasu szczawiowego i tłuszczu, wspólne składniki większości roślin, wskazuje na fałszowanie, ponieważ substancje te nie występują normalnie w leku. Stosowano także makówki z maku w proszku, kawałki ołowiu, gumę, moszcz winogronowy, słodkie owoce i inne zanieczyszczenia mechaniczne. Lek nie powinien zawierać więcej niż 12 1/2 procent wilgoci.

Mak lekarski – zastosowanie

Niektóre z najważniejszych korzyści zdrowotnych maku lekarskiego to jego zdolność do pobudzania układu immunologicznego, ochrony zdrowia serca, poprawy widzenia. A także  zwiększenia przepływu krwi, optymalizacji trawienia, wzmocnienia kości, regulacji układu nerwowego, zwiększenia zdrowia w oku oraz zapobiegania cukrzycy typu 2.

Efekt przeciwbólowy: najczęściej badanym i wykorzystywanym aspektem maku są jego właściwości przeciwbólowe. Morfina jest jednym z głównych aktywnych składników maku, a jest to silny lek przeciwbólowy – jeden z najsilniejszych stosowanych w szpitalach. Jeśli spożywany jest mak, może on złagodzić każdy ból, a nawet przyspieszyć gojenie. Bogata kombinacja składników odżywczych znalezionych w maku lekarskim, w tym cynku, może przyczynić się do zwiększenia metabolizmu w celu przyspieszenia procesu odzyskiwania zdrowia.

Wzmaga system immunologiczny: badania bezpośrednio wiązały cynk z poprawą odporności układów odpornościowych. Ten minerał, znajdujący się w znacznym stopniu w każdym maku, może stymulować produkcję białych krwinek i zwiększyć odpowiedź organizmu na obce substancje i czynniki.

Wizja zdrowie: kiedy organizm starzeje się, oczy  naturalnie zaczynają zawodzić, ale są pewne rzeczy, które można zrobić, aby powstrzymać ten proces. Związki przeciwutleniające to świetny sposób na ochronę oczu, ale także cynk, znajdujący się w znacznych ilościach w maku. Może on zmniejszyć występowanie zwyrodnieniowej plamki żółtej i zachować ostre widzenie.

Mak lekarski

Zdrowe serce: jednym z innych kluczowych minerałów znalezionych w maku jest żelazo, integralny składnik produkcji krwinek czerwonych. Poprzez zwiększenie spożycia żelaza można zwiększyć przepływ krwi, zwiększając tym samym dotlenienie ważnych części ciała. Może to zmniejszyć objawy niedokrwistości, zwiększyć poziom energii i przyspieszyć proces gojenia.

Pomoc trawienna: jeśli ktoś cierpi na zaparcia lub biegunkę, potrzebuje błonnika w swojej diecie. Nasiona maku mają zaskakująco wysoki poziom błonnika pokarmowego, który może pomóc w gromadzeniu stolca lub wspomagać ruch perystaltyczny, aby regulować ruchy jelit. Nasiona maku były bezpośrednio związane z łagodzeniem stanów zapalnych i bólu, powodując tym samym normalne funkcjonowanie w jelicie.

Cukrzyca typu 2: Chociaż jest to raczej działanie profilaktyczne, niski poziom cynku może stanowić duży wskaźnik cukrzycy typu 2. Aby uniknąć tej niemal globalnej epidemii, dodanie cynku do diety (w postaci maku) może być szybkim i smacznym rozwiązaniem.

Funkcja nerwowa: Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z wielu ról, jakie odgrywa wapń w  ciele, ale jeśli chodzi o funkcjonowanie układu nerwowego, mało minerałów jest bardziej istotnych. Wysokie stężenie wapnia w maku sprawia, że jest to bardzo imponujący tonik nerwowy i może pomóc zapobiec zaburzeniom nerwowym.

Zdrowie kości: wapń jest również integralnym aspektem gęstości mineralnej kości, więc wapń w maku może zapewnić, że kości pozostaną silne i odporne na lata. Nie będą osłabiały się w wyniku osteoporozy lub innych zaburzeń.

Ciśnienie krwi: właściwości przeciwbólowe i znieczulające maku lekarskiego mogą w inny sposób chronić zdrowie serca. Potas występujący w maku działa, jako środek rozszerzający naczynia, łagodząc napięcie tętnic i naczyń krwionośnych, promując normalny przepływ krwi w całym ciele. Może to zapobiegać rozwojowi miażdżycy tętnic i kolejnym problemom serca, takich jak udar mózgu i zawał serca.

Mak lekarski – sposoby użycia

Mak lekarski to nie tylko nasiona, ale także wspaniałe kwiaty, z ich płatków można przygotować napar, poprzez zaparzanie. Doskonale pomaga na ból gardła, biegunkę, problemy z zaśnięciem.

Ponadto napar można stosować zewnętrznie na stany zapalne w obrębie skóry, można także przemywać nim oczy w przypadku zapalenia spojówek.

Z nasion maku lekarskiego, powstaje także olej makowy, metodą tłoczenia na zimno. Olej ten charakteryzuje się subtelnym smakiem z lekko orzechową nutą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane

Widlicz Zeillera – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia
Widlicz Zeillera (łac. Diphasiastrum zeilleri), zwany inaczej widłakiem Zeillera lub...
Tobołki przerosłe – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia
Tobołki przerosłe (Thlaspi perfoliatum L.) – świat roślin to nieodzowny...
Róża kutnerowata – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia
Róża kutnerowata (Rosa tomentosa Smith), będąca jednym z przedstawicieli rodziny...
Sierpik barwierski – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia
Sierpik barwierski (Serratula tinctoria L.) jest wieloletnią rośliną zielną, należącą...