Alergia na jajka nie jest wyrokiem – przyczyny, objawy, leczenie

alergia na jajka

Alergia na jajka występuje bardzo często, szczególnie wśród dzieci. Białko jajka zawiera, bowiem kilkanaście alergenów, z którymi niedoskonały układ odpornościowy dziecka, nie jest w stanie sobie poradzić. Z tego te powodu nie zaleca się podawania jajek niemowlętom. Żółtko jaja można podawać np.. do zaciągnięcia zupki dopiero po ukończeniu siódmego miesiąca życia, a całe jajko, najlepiej po ukończeniu przez dziecko pierwszego roku.

Co uczula w jajku?

Odpowiedzialne za powstawanie reakcji uczuleniowych są alergeny zawarte w białku jaja kurzego. Białko jaja kurzego zawiera kilkanaście białek, jednak do głównych winnych wywoływania alergii zalicza się: owoalbumina, owomukoid, owotransferyna i lizozym. Najsilniejszym z nich jest owomukoid, który może wywoływać reakcję uczuleniową przy kontakcie jajka ze skórą, zaś owotransferyna, wywołuje reakcję ze strony układu oddechowego. Owoalbumina nie traci swoich właściwości alergizujących nawet po ugotowaniu. Najsłabszym z tych alergenów jest lizozym.

Według powszechnej opinii, w jajku uczulająco działa tylko białko. Nie jest to prawda, gdyż żółtko jaja też może wywoływać reakcje alergiczne.

Objawy alergii na jajka

Objawy uczulenia mogą być różne jednak do głównych zalicza się: zmiany na skórze, w postaci wysypki, dysfunkcje układu pokarmowego (biegunka, nudności, a nawet wymioty), a także ze strony układu oddechowego (duszność, kaszel, napady astmy). Wystąpić mogą też inne, poboczne reakcje, jak: katar, zapalenie spojówek lub jamy ustnej.

Niezwykle rzadko, po spożyciu jajka dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego, czyli do tak silnej reakcji na alergen, która zagraża życiu. Wszystkie objawy są wówczas bardziej nasilone. Do głównych objawów wstrząsu należą duszności, ból brzucha, spadek ciśnienia tętniczego krwi, bóle i zawroty głowy, do utraty świadomości włącznie.

Objawy uczulenia pojawiają się dość szybko. Zwykle po upływie kilku minut do najwyżej kilku minut po spożyciu jajka lub produktów, które zawierają je w swym składzie. Bez względu na stopień nasilenia reakcji uczuleniowych, w razie ich wystąpienia zawsze należy skonsultować się z lekarzem alergologiem, który pomoże nam w walce z alergią.

Na czym polega leczenie

Lekarz podejrzewając alergię na jajka, przeprowadza dokładny wywiad lekarski oraz bada pacjenta. Jednak dopiero wyniki testów alergicznych z krwi, są w stanie potwierdzić lub wykluczyć istnienie alergii.

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb

Jeżeli wynik będzie potwierdzał występowanie uczulenia na jajka, wówczas lekarz zaleci leczenie, czyli dietę eliminacyjną. Produkty zawierające alergen, powinno się odstawić, co najmniej na pół roku.

Dieta eliminacyjna w alergii na jajka

Istniejąca alergia na jajka wiąże się z wykluczeniem z diety nie tylko samego jajka, lecz także wszystkich składników, które w swym składzie zawierają jajka. W przypadku alergii na jajka powinno się maksymalnie ograniczyć spożywanie gotowych potraw, takich jak: słodycze i ciasta zawierające jajka, makarony jajeczne, majonezy, gotowe kremy, desery i lody. Kupując produkty spożywcze powinno się czytać etykiety i rezygnować z zakupu, gdy na etykiecie występuję białko, żółtka jaj, jaja w proszku, witelina, albuminy, owoglobulina, owomukoid, globulina, lizozym, lecytyna, owoalbumina. Wszystkie te składniki stanowią poważne zagrożenie dla osób z alergią na jajka.

Potrawy dla alergika najlepiej przygotowywać samodzielnie w domu wówczas mamy pewność, co podajemy i z jakich składników. Przestrzeganie diety eliminacyjnej jest niezwykle istotne w procesie powrotu do zdrowia. Nawet niewielka ilość alergenu w pożywieniu może mieć katastrofalne skutki, a w najlepszym przypadku może zaprzepaścić kilka miesięcy stosowania diety. Dlatego bardzo ważna jest dyscyplina i przestrzeganie wskazówek lekarza lub dietetyka.

Alergia na jajka wymaga wykluczenia ich z diety, co budzi obawy o powstawanie niedoborów pokarmowych. Dlatego jajka musimy zastąpić innymi produktami białkowymi, takimi jak: drób, ryby, chude mięso wołowe, fasola, nabiał oraz tofu. W celu złagodzenia objawów alergii warto uzupełnić dietę o probiotyki, które nie tylko wspomagają pracę układu pokarmowego, lecz równocześnie wpływają korzystnie na układ immunologiczny.

Alergia na jajka a szczepionki

Produktem wywołującym alergię mogą być również szczepionki przeciwko grypie i żółtej gorączce, a także skojarzona szczepionka przeciwko odrze, śwince i różyczce. Wirusy wchodzące w skład szczepionki hodowane są, bowiem w fibroblastach zarodków kurzych, na podłożach zawierających niewielkie ilości białka jaja kurzego. Z tego względu należy zachować ostrożność i na pewno zgłosić lekarzowi istnienie alergii na jajka. Przypadki, kiedy w wyniku podania takiej szczepionki występuje wstrząs anafilaktyczny są rzadkie, jednak warto być przezornym.

Niekiedy składowe jajka mogą być zawarte również w lekach, dlatego zawsze trzeba powiadomić lekarza o istniejącej alergii.

Alergia na jajka rozwija się w wieku niemowlęcym i zwykle ma charakter przemijający. Większość dzieci wyrasta z niej jeszcze przed okresem dojrzewania. Zdarza się jednak, że u niektórych alergia nie mija wraz ze wzrostem i utrzymuje się przez całe życie.

Podziel się tymi informacjami z rodziną i przyjaciółmi, mogą im pomóc. Podziel się informacją na:
loading...

Zostaw komentarz