Rokitnik zwyczajny – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Rokitnik zwyczajny

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) jest rozgałęzionym krzewem z rodziny rokitnikowatych. Uprawiany jest w Europie  oraz Ameryce Północnej. Bywa nazywany rosyjskim ananasem. Często sadzony jest jako roślina ozdobna, jest również wykorzystywany we wzmacnianiu skarp. Posiada gruby pień z brunatną korowiną oraz szorstkie, zakończone cierniem gałęzie. Jego młode pędy są gęsto pokryte srebrzystymi, a później rdzawobrunatnymi łuskami. Osiąga wysokość do 6 metrów. Gatunek ten rośnie jednak bardzo wolno i osiągnięcie szczytowych rozmiarów zajmuje mu nawet kilka lat.Rokitnik jest rośliną dwupienną, oznacza to, że wymaga posadzenia obok siebie rodzajów męskich i żeńskich

Dojrzałe owoce rokitnika należy zbierać po pierwszych przymrozkach i jak najszybciej przerobić, ponieważ szybko ulegają one procesowi fermentacji. Świeże owoce rokitnika są niejadalne , ale doskonale sprawdzają się w przetworach, również jako marmolady i galaretki.

Rokitnik zwyczajny – dobroczynne działanie

Owoce tej rokitnika są niezwykle bogatym źródłem witaminy C. Jedyną rośliną, która posiada jej większą zawartość jest owoc dzikiej róży. Owoce rokitnika zwyczajnego polecane są zazwyczaj we wszelkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C. Istotnym faktem jest to, że witamina C zawarta w owocach jest niezwykle trwała, ponieważ rokitnik zwyczajny nie posiada enzymów, które ją rozkładają.

Istotną zaletą rokitnika jest to, że posiada dużo kwasów, ale mało tłuszczów. Jakie wartości i witaminy jeszcze posiada rokitnik zwyczajny?

  • Witaminy: B1, B2, B6, E,
  • beta-karoten,
  • kwas foliowy,
  • potas,
  • żelazo,
  • kwas tłuszczowy omega-7 o działaniu utleniającym.

Na jakie dolegliwości chorobowe pomaga rokitnik?

Rokitnik zwyczajny jest polecany osobom z nadciśnieniem, w zaburzeniach żołądkowych oraz w czasie rekonwalescencji. Bardzo skutecznie leczy i koi rany śluzówek oraz dziąseł. Jego nasiona posiadają wyjątkowo dużą ilość tłuszczu, doskonale więc sprawdza się jako olejek stosowany zewnętrznie na różne odleżyny czy też odparzenia, poparzenia słoneczne, stany zapalne skóry.

Wyciągi olejowe stosowane są również w leczeniu stanów zapalnych układu pokarmowego oraz przy zapaleniu dwunastnicy. Można przygotować również napary z liści, które stosowane regularnie przyczynią się do wzmocnienia układu pokarmowego oraz zwiększenia odporności. Chroni również przed promieniowaniem oraz przed toksycznym działaniem lekarstw. Jako ciekawostkę warto dodać, że rokitnik zwyczajny był podawany rosyjskim astronautom w postaci oleju, który miał zapobiegać szkodliwemu promieniowaniu. Roślina ta pomaga również w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb

Rokitnik zwyczajny – zastosowanie:

Oprócz fantastycznych właściwości prozdrowotnych, rokitnik zwyczajny jest również wykorzystywany w kosmetyce oraz projektowaniu krajobrazu. Idealnie nadaje się na żywopłoty, ponieważ nie krzywi się i nie ulega deformacji. Można go rozmnażać poprzez wysiew nasion. W kosmetyce stosowany w celu poprawy cery odmładza, zapobiega przebarwieniom, opóźnia proces starzenia się skóry.

Rokitnik zwyczajny – prawa rokitnika:

Rokitnik najlepiej sadzić do gruntu jesienią. To mało wymagająca roślina, może rosnąć zarówno w miejscach nasłonecznionych, jak i częściowo zacienionych. Jest niezwykle odporny na mróz oraz zanieczyszczenia. Należy użyć krzewów męskich oraz żeńskich oraz zasadzić jej w odległości około 2 metrów. Ważne jest, aby podlewać roślinę przez pierwszy rok i nie doprowadzić do jej zasuszenia. Roślina nie wymaga nawożenia oraz przycinania, choć to drugie raczej jej nie szkodzi oraz przyczynia się do łatwiejszego zbierania owoców rokitnika.

Kilka prostych i skutecznych przepisów na wykorzystanie rokitnika.

Rokitnik zwyczajny – sok:

Wyciśnij go ze świeżych owoców i pij od jednej do trzech łyżek dziennie, popijając szklanką wody. To pokryje twoje codziennie zapotrzebowanie na witaminę C.

Rokitnik zwyczajny – olej:

Wytłoczonym olejem smaruj skaleczenia lub ekstremalnie suchą skórę od jednego do dwóch razy dziennie.Można go stosować również do codziennej pielęgnacji cery, ponieważ zawiera całe mnóstwo odmładzającej witaminy C.

Rokitnik zwyczajny – nalewka:

1 kilogram owoców umyj, osusz i wsyp do słoja. Dodaj kilogram cukru oraz półtora litra 70- procentowego alkoholu. Zakręć i postaw w ciepłym, zaciemnionym miejscu, gdzie nie dochodzą promienie słoneczne. Nie zapominaj o wstrząsaniu słojem co kilka dni. Po 8 tygodniach należy przecedzić nalewkę oraz zlać ją do butelki. Następnie odstaw ją z zimne miejsce na około pół roku.

Rokitnik zwyczajny rzadko występuje w Polsce w stanie dzikim, najczęściej znajduje się pod ochroną. Najlepiej jest posadzić go we własnych ogródku, ponieważ nie posiada dużych wymagań glebowych. Owoce rokitnika mają bardzo szczególny smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Warto jednak zapoznać się z jego leczniczymi właściwościami oraz wypróbować na własnych dolegliwościach. Profilaktycznie zapobiega on spadkom odporności oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę czy też przeziębienie. Najłatwiej jest go przygotować w formie soku lub nalewki. Pamiętajmy też o jego odmładzających właściwościach!

Podziel się tymi informacjami z rodziną i przyjaciółmi, mogą im pomóc. Podziel się informacją na:
loading...

Zostaw komentarz