Kapusta polna – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Kapusta polna

Kapusta polna (łac. brassica rapa) jest to podgatunek kapusty właściwej zarówno ze względu na liście, jak również nasiona. Nazywana jest także Rzepikiem. Z jej nasion tłoczy się bowiem olej podobny do rzepakowego. Niektórzy botanicy uznają zresztą, iż jest ona podobna do zwykłego rzepaku.  Obaszar jej rodzimego występowania Afryka Północna, natomiast rozprzestrzeniła się także w Azji i w Europie.

Kapusta polna znana była od dawnych czasów. Była bardzo rozpowszechniona w starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce uprawiano ją i jadano w XV i XVI wieku, wtedy kiedy na ziemiach polskich panowali Jagiellonowie. W systematyce kapusty polnej istnieją różne klasyfikacje i nazewnictwo. Według najnowszych ustaleń przeprowadzonych przez botaników Germplasm Resources Information Network w obrębie gatunku bassica rapa występuje aż dziesięć podgatunków.

Kapusta polna – charakterystyka

Kapusta polna wytrzymuje ostrzejszy klimat, odpowiadają jej prawie wszystkie gatunki występujących gleb, aczkolwiek najbardziej te próchnicze. Obejmuje wysokość do 170 centymetrów. Liście odziomkowe tworzą rozetę, a u dołu łodygi wyrastają liście ogonkowe, które w kształcie przypominają lirę. Kwiaty natomiast są promieniste, żółte i mają cztery płatki. Skupione są na szczycie łodygi. Owocem natomiast jest łuszczyna.

Kapusta polna kwitnie od kwietnia do maja, więc jest to bardzo krótki okres. Korzeń może być jadalny bądź pastewny i ważyć nawet do około 1,5 kilograma. Ma zółtawy lub biały miąższ, który smakiem przypomina smak ziemniaka. Jest bogaty również w skrobię i cukry. Zawiera również witaminę C i witaminę B, a także wiele soli mineralnych. Jest to smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywo, w związku z czym powinno o wiele częściej znajdować się w naszym jadłospisie.

Wykorzystywana jest zwłaszcza w kuchni makrobiotycznej. Po dokładnym umyciu kroimy korzeń w kostkę i gotuje w małej ilości wody z dodatkiem tłuszczu. Następnie dodajemy obrobinę soli i cukry do smaku. Po wykonaniu tej czynność można można oprószyć ją mąką i posypać pokrojonym koperkiem, bądź natką pietruszki.

Synonimiczne nazewnictwo łacińskie

Do synonimicznego nazewnictwa łacińskiego należy: Brassica rapa, brassica comprestris, brassica comprestris rapa.

Kapusta polna – stosowana wewnętrznie

Stosowana wewnętrznie pomaga w leczeniu przeziębienia, anginy, kataru, zapalenia oskrzeli, łagodzi egzemy i trądzik, zalecana jest chorym na podagrę. Natomiast przy ogólnym wysiłku pomaga zmiksowany koktajl z soku z kapusty polnej, cytryny, natki pietruszki oraz jabłka. Należy dodać do niego odrobinę majeranku i kminku. Tak przyrządzony napój można spożywać raz dziennie.

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb

Wewnętrzne działanie kapusty jest zbawienne przy dolegliwościach gastrycznych, jelitowych, układu krążenia, układu oddechowego, jak również na ogólne osłabienie. Kapusta jest podstawą zdrowej diety i warto mieć na uwadze też to, aby jeść ją na surowo, gdyż wtedy wszystkie składniki odżywcze zostają w pełni przyswojone do naszego organizmu. Wpływa bowiem korzystnie na błonę śluzową naszego układu pokarmowego.

Czasami można pozwolić sobie na dodanie do niej mięsa, natomiast wtedy trzeba pamiętać o tym, iż są to potrawy ciężko strawne i kaloryczne. Specjaliści twierdzą, iż aby dieta z kapusty była w pełni wartościowa należy także pić około litra surowego soku przez około osiem dni.

Kapusta polna – stosowana zewnętrznie

Stosowana zewnętrznie pomaga w leczeniu anginy, jest skuteczna na odmrożenia, jak również czyraki. Natomiast okłady z jej liści mają również doskonałe efekty kosmetyczne, przede wszystkim dzięki dużej ilości występowania siarki, który jest pierwiastkiem korzystnie wpływający na wygląd zewnętrzny skóry, włosów i paznokci. Półgodzinny okład na twarz regeneruje i oczyszcza skórę, poprawia krwiobieg, absorbuje skupiska tłuszczu w tkance podskórnej.

Lista właściwości leczniczych kapusty jest bardzo szeroka, nie sposób zliczyć wszystkich jej zalet, ponieważ większość z nich wciąż jest badana. Warto natomiast w końcu spróbować i samemu ocenić efekty działania naszej swojskiej, polnej kapusty. Należy także pamiętać, iż okłady z liści mogą mieć czasami tak mocne działanie, iż zamiast pomóc mogą zaostrzyć objawy. Dlatego też wszystko należy stosować z umiarem.

Kapusta polna, jako składnik kosmetyków

Kapusta polna, jako składnik kosmetyków staje się coraz bardziej popularna ze względu na swoje właściwości lecznicze. Pozyskiwanie z różnych odmian kapusty, nie tylko z kapusty polej oddziałują bardzo pozytywnie na włosy, skórę, , jak również paznokcie. W preparatach kosmetycznych stanowią one składnik regenerujący skórę, działa także korygująco i nawilżająco w stosunku do skóry.

Maska z kapusty sprawia, że skóra tłusta i przetłuszczająca się staje się matowa i witalna, a skóra sucha staje się w pełni nawilżona. Kapustę należy nanieść na skórę na około 15 minut, a następnie przemyć ją chłodną wodą. Aczkolwiek zanim wykona się taki zabieg należy upewnić się czy nie jesteśmy podatni na uczulenia z jej strony. W przypadku, kiedy dopiero zaczynamy ją stosować, należy nanieść jedynie kapustę na niewielką część skóry.

Podziel się tymi informacjami z rodziną i przyjaciółmi, mogą im pomóc. Podziel się informacją na:
loading...

Zostaw komentarz