Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) to gatunek rośliny zielonej z rodziny bobowatych, która posiada bardzo dużo cennych właściwości leczniczych. Pierwotnie występowała na terenie Azji oraz Europy Wschodniej, obecnie rozprzestrzeniła się praktycznie na cały świat i występuje w wielu regionach – również na terenie Polski.
Innymi nazwami kozieradki pospolitej, z którymi można się spotkać (przede wszystkim na polskich wsiach) to „boża trawka„, „kozioroźnik” czy „greckie siano„.
Kozieradka pospolita – zastosowanie
Kozieradka pospolita posiada zastosowanie przede wszystkim jako roślina lecznicza oraz surowiec zielarski. Wszystko to za sprawą wielu właściwości, jakie posiada – przede wszystkim jest to duża zawartość śluzu polisacharydowego, cennych białek roślinnych, witamin oraz olejków eterycznych. Jest wykorzystywana więc w leczeniu chorób skórnych, pielęgnacji cery wrażliwej i suchej. Kozieradka pospolita posiada także niebagatelny wpływ na stan układu pokarmowego oraz pracy narządów wewnętrznych.
Kozieradka pospolita jest także często używana jako przyprawa – stosuje się ją przede wszystkim do przyrządzania zalew i marynat do potraw mięsnych oraz jako przyprawę do makaronów czy pieczywa. Niektórzy, ze względu na specyficzny i dość ostry smak kozieradki pospolitej, dodają jej wyhodowane z niej kiełki do sałatek oraz jako dodatek do kanapek. Bardziej niż w kuchni polskiej, kozieradka pospolita jest powszechnie używana w kuchni tajskiej oraz hinduskiej.
Kozieradka pospolita – właściwości lecznicze
Do głównych właściwości kozieradki pospolitej zalicza się jej wpływ na układ pokarmowy. Przede wszystkim nasiona rośliny zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego, co w znaczny sposób sprzyja usprawnieniu całego procesu trawienia i pracy narządów układu pokarmowego. Dodatkowo kozieradka pospolita przyśpiesza proces odtruwania organizmu oraz eliminacji szkodliwych substancji z wątroby – w znaczny sposób eliminuje także krążące po organizmie toksyny. Tym samym kozieradka pospolita wpływa także na regulację wypróżniania się osoby, która włączyła ją do diety.
Roślina działa także przeciwmiażdżycowo oraz zapobiega marskości wątroby. Chroni także wątrobę przed wpływem wielu substancji z grupy ksenobiotyków. Zapobiega także zastojom żółci, co sprzyja ograniczeniu rozwoju wielu chorób, takich jak na przykład kamicy żółciowej.
Wiele badań nad właściwościami leczniczymi kozieradki pospolitej wskazuje, że działają one bardzo silnie na wzmocnienie odporności organizmu na wiele patogennych szczepów bakterii. Roślina przyczynia się także do zwiększenia ilości czerwonych krwinek oraz czynności krwiotwórczych szpiku kostnego.
Kozieradka pospolita stanowi bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego się biała oraz tłuszczu roślinnego. Zalecana jest więc w szczególności dla wszystkich sportowców oraz osób prowadzących intensywny tryb życia oraz dla rekonwalescentów – osób wracających do zdrowia, między innymi po chorobach onkologicznych.
Zewnętrzne stosowanie kozieradki pospolitej, na przykład w postaci okładów, kompresów bądź maseczki, jest pomocne w leczeniu wszelkich przypadłości skórnych. Dlatego też stosuje się ją przy leczeniu obrzęków, czyraków czy ropnego zapalenia skóry. Również osoby borykające się z trądzikiem i wypryskami mogą odnieść wiele pozytywnych skutków z regularnego stosowania kozieradki pospolitej. Ponadto kozieradka pospolita świetnie działa także na skórę suchą oraz odwodnioną, skutecznie ją nawilżając i przywracając prawidłowego nawilżenie skóry.
Kozieradka pospolita – sposób użycia
Herbata z kozieradki pospolitej (odwar) na łaknienie
Łyżeczkę nasion kozieradki pospolitej zalać gorącą (nie wrzącą) wodą. Zaparzać przez około 10 minut. W celu pobudzenia łaknienia, tak przygotowany odwar należy pić małymi łykami, około 40 minut przed posiłkiem.
Warto zwrócić uwagę, że cechą charakterystyczną dla częstego przyjmowania doustnego kozieradki pospolitej jest wydalanie wraz z potem oraz moczem charakterystycznego koziego zapachu. Najlepiej jest wiec robić przerwy w stosowaniu herbaty z kozieradki.
Okłady z kozieradki pospolitej
Nasiona kozieradki rozdrobnić za pomocą młynka bądź moździerza. Wymieszać z wodą w stosunku 25 gram nasion na pół szklanki wody – następnie całość gotować przez 5 do 10 minut. Ciepłe okłady przykładać 3 razy dziennie w bolące miejsca.
Maseczka z kozieradki pospolitej na problemy skórne
Łyżkę rozdrobnionych nasion kozieradki zmieszać z wodą bądź wybranym przez siebie hydrolatem, tak aby powstała gęsta pasta. Nałożyć na twarz i zostawić na około 15 – 20 minut do całkowitego zastygnięcia. Następnie zmyć maseczkę z twarzy chłodną wodą. Stosować 2-3 w tygodniu.
Tonik z kozieradki pospolitej na trądzik
Łyżkę nasion kozieradki zalać szklanką wody i gotować przez 5 minut. Pozostawić do wystygnięcia i przecedzić przez gazę. Przelać do butelki i stosować kilka dziennie do przemywania problematycznej skóry twarzy. Tonik najlepiej jest przechowywać w lodówce przez niezbyt długi okres czasu – około 3-4 dni.