Mięsożerne bakterie – przyczyny, objawy, leczenie, zagrożenie

mięsożerne bakterie

Mięsożerne bakterieVibrio vulnificus są naturalnie występującą bakterią, która żyje w ciepłej wodzie słonej i infekuje ludzi poprzez spożywanie niedogotowanych skorupiaków i posiadaniem ran na skórze. W tym roku w Teksasie zgłoszono cztery przypadki zakażeń, a także 13 na Florydzie, sześć w Marylandzie i 10 w Mississippi. W skrajnych przypadkach bakterie mogą prowadzić do infekcji krwi (połowa z nich jest śmiertelna), możliwe są amputacje i pęcherze na skórze. Tylko bakterie zaklasyfikowane, jako strepy grupy A są technicznie mięsożernymi bakteriami.

Mięsożerne bakterie – przyczyny zachorowań

Dziesiątki gatunków bakterii Vibrio, o których wiadomo, że powodują choroby u ludzi, nie należą do tej grupy, ale w Stanach Zjednoczonych rocznie szacuje się na około 80 000 zachorowań, 500 hospitalizacji i 100 zgonów. Różnica polega na tym, że bakterie jedzące mięśnie atakują pasma tkanki otaczającej mięśnie, nerwy, tkanki tłuszczowe i naczynia krwionośne.

Mięsożerne bakterie Vibrio vulnificus, dostają się do krwiobiegu ze skóry lub do jelit, mogą uszkodzić narządy i powodować zmiany skórne, które wyglądają podobnie do uszkodzeń skóry spowodowanych przez Strep A. Mięsożerne bakterie Vibrio vulnificus występują w cieplejszych wodach i mają tendencję do osiągania szczytowych poziomów w sezonie letnim. Prze to większa liczba bakterii pokrywa się z sezonem letnim, gdzie najwięcej ludzi przebywa na plaży. To zwiększa obawy społeczeństwa przed bakteriami.

Mięsożerne bakterie powodują infekcje skóry i tkanek miękkich. Mogą one obejmować od łagodnego zakażenia skóry do bardzo inwazyjnej choroby, w tym nekrotycznego zapalenia powięzi. W miarę rozprzestrzeniania się bakterii na tkanki, zakażenia mogą powodować konieczność przeprowadzenia amputacji zakażonej kończyny lub usunięcia chorej tkanki. Niepokojące jest to, ponieważ objawy mogą się rozwijać bardzo szybko. Symptomy mogą pojawić się w czasie krótszym niż 12 godzin od kontaktu z bakterie, a śmierć może wystąpić w ciągu 24-48 godzin. W najgorszym przypadku zakażenia te mogą prowadzić do bakterii we krwi (posocznicy) i śmierci.

Mięsożerne bakterie – objawy występujące po zetknięciu się z tą bakterią

Mięsożerne bakterie powodują infekcje często powstałe po spożyciu owoców morza, zwłaszcza surowych lub niedogotowanych ostrygach. Bakteria nie zmienia kształtu ostryg, smaku ani ich zapachu. Bakterie mogą również dostać się do ciała przez otwarte rany podczas pływania lub brodzenia w zakażonych wodach. A także przez rany od kolców ryb, takich jak tilapia.

fb

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

Kliknij "Polub tę stronę", a będziesz na bieżąco z najnowszymi artykułami.

fb

Objawy obejmują:

  • wymioty,
  • biegunkę,
  • bóle brzucha
  • pęcherzowe zapalenie skóry, które czasami jest błędnie interpretowane.

Mięsożerne bakterie są osiemdziesiąt razy bardziej narażone na rozprzestrzenianie się w krwiobiegu osób z osłabionym układem odpornościowym. Zwłaszcza z przewlekłą chorobą wątroby. W takim przypadku mogą wystąpić ciężkie objawy obejmujące pęcherzowe zmiany skórne, wstrząs septyczny, a nawet śmierć. To ciężkie zakażenie może wystąpić bez względu na to, czy infekcja rozpoczęła się poprzez skażone pokarmy czy przez otwartą ranę

Leczenie po zakażeniu się mięsożerną bakterią

Zakażenia rany Vibrio vulnificus mają śmiertelność około 25%. U pacjentów, u których zakażenie powiększa się i przechodzi w posocznicę, śmiertelność wzrasta dramatycznie do 50%. Większość z tych pacjentów umiera w ciągu pierwszych 48 godzin po zakażeniu. Nie jest znane leczenie optymalne, ale w jednym retrospektywnym badaniu przeprowadzonym na 93 pacjentach na Tajwanie. Korzystano z cefalosporyny trzeciej generacji i tetracyklinę (np. Ceftriakson i doksycyklina) poprawiły one wynik leczenia.

Potrzebne są prospektywne badania kliniczne, aby potwierdzić to odkrycie, ale dane in vitro potwierdzają przypuszczenie, że ta kombinacja jest skuteczna wobec mięsożernej bakterii Vibrio vulnificus. Eksperci medycyny zalecają leczenie pacjenta chinolonem lub doksycykliną dożylną z ceftazydymem. Pierwszym udanym udokumentowanym leczeniem sondy pospolitej Vibrio vulnificus przez CDC był pacjent, który w 1995 roku został zdiagnozowany i leczony w szpitalu w stanie Floryda.

Leczenie odbyło się prze podaniu doksycylliny Fortaz, IV Cipro i IV. Drugorzędowe zakażenia z powodu niewydolności oddechowej i ostrej niewydolności nerek są kluczem do zapobiegania. Kluczem do diagnozy i leczenia była wczesne rozpoznanie zmian u pacjenta z obniżoną odpornością, marskością wątroby i spożyciem ostryg w ciągu ostatnich 48 godzin.

Mięsożerne bakterie V. vulnificus występują powszechnie w Zatoce Meksykańskiej, gdzie od 1990 r. więcej niż kilkanaście osób zmarło z powodu infekcji. Większość zgonów w tamtych czasach wystąpiła z powodu piorunującej sepsy. Iąa przyczyną było jedzenie ostryg zebranych w tym obszarze.

Jak można uniknąć zakażenia?

Dla większości ludzi, nawiązanie kontaktu z mięsożernymi bakteriami nie spowoduje żadnych szkód. Ci, którzy są zagrożeni, to osoby z wcześniej istniejącymi sprzyjającymi warunkami, oraz osoby z ranami otwartymi. Starannie zabezpieczając rany, a jeszcze lepiej, pozostając poza wodami, jeśli jest otwarta rana, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia poważnego zakażenia V. Vulnificus. Jeśli po pływaniu dojdzie do obrzęku rany, podwyższenia temperatury ciała, należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Trzeba też, nosić buty lub jakąś ochronę stóp na skalistych obszarach, aby uniknąć przecięć skóry, które mogą wprowadzać mięsożerne bakterie. Gotowanie owoców morza, również zmniejszy ekspozycję na bakterie.

Podziel się tymi informacjami z rodziną i przyjaciółmi, mogą im pomóc. Podziel się informacją na:
loading...

Zostaw komentarz