portal o zdrowiu

Encyklopedia ziół

Berberys zwyczajny Berberys zwyczajny Berberys zwyczajny

Berberys zwyczajny – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Berberys zwyczajny (berberys vulgaris) jest krzewem z rodziny berberysowatych. Dorasta do wysokości półtora do dwóch, a niekiedy nawet do trzech metrów. Nazywany jest polską cytryną lub kwaśnicą, z powodu zawartości w owocach dużych ilości witaminy C. Rozpowszechniony jest na terenie całej Polski, choć gdzieniegdzie został mocno wytępiony ze względu na to, że jest pośrednim żywicielem pasożytów zbóż. Rolnictwo propagując akcje zwalczania np. rdzy źdźbłowej przyczyniło się do zmniejszenia… Czytaj dalej »

Cebula zwyczajna Cebula zwyczajna Cebula zwyczajna

Cebula zwyczajna – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Cebula zwyczajna (Allium cepa) już od dawna jest znana ze swoich właściwości leczniczych. Jest to warzywo bogate w substancje bakteriobójcze oraz witaminę C, a dzięki temu zwiększa odporność oraz pomaga na przeziębienie. Ponad to ma wiele innych cennych właściwości, które warto poznać. Właściwości cebuli zwyczajnej Cebula zwyczajna składa się z wody, węglowodanów, tłuszczy oraz białek. Poza tym jest bogata w witaminy, np. witamina C, B6, a także zawiera makroelementy, czyli… Czytaj dalej »

Anyż gwiazdkowy Anyż gwiazdkowy Anyż gwiazdkowy

Anyż gwiazdkowy – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Anyż gwiazdkowy (Illicium verum), pochodzi z południowo-wschodniej Azji. To wysuszone owoce wiecznie zielonego drzewa o nazwie badian właściwy, należy do rodziny cytryńcowatych, w niektórych systemach do rodziny badianowatych. W Polsce znany od średniowiecza, spopularyzowany przez Benedyktynów, jednak jego historia jest o wiele dłuższa. Zastosowanie w kuchni i ziołolecznictwie datuje się już od czasów starożytnych. Pierwotnie uprawiana w Azji w rejonach tropikalnych i subtropikalnych, obecnie anyż uprawia się w Afryce, w obrębie basenu Morza… Czytaj dalej »

Bylica piołun Bylica piołun Bylica piołun

Bylica piołun – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Bylica piołun (łac. Artemisia Absinthium) to jedna z najbardziej znanych roślin leczniczych. Do dziś dnia używa się powiedzenia: Gorzki jak piołun. Zazwyczaj roślina ta nazywana jest po prostu piołunem, absyntem lub psią rutą. Ma ona wszechstronne zastosowanie, o którym wiele osób zapomina. Bylica piołun występuje dość powszechnie w całej Polsce – nasiona dość łatwo się rozprzestrzeniają, a ponadto jest to roślina wiatropylna, mimo to wcale… Czytaj dalej »

Czosnek pospolity Czosnek pospolity Czosnek pospolity

Czosnek pospolity – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Czosnek pospolity (Allium sativum L.) znany jest od dawna ze swoich właściwości leczniczych, dzięki czemu znalazł szerokie zastosowanie. Używano go już nawet w czasach starożytnych dla wzmocnienia sił, ale też dla zabezpieczenia się przed chorobą, jaką była czerwonka. Można też znaleźć informacje, które mówią, że stosowali go również Europejczycy, aby ochronić się przed zarazą. Według Słowian miał on chronić przed ukąszeniem żmii. Natomiast w Chinach… Czytaj dalej »

Babka zwyczajna Babka zwyczajna Babka zwyczajna

Babka zwyczajna – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Babka zwyczajna (łac. Plantago major) jest wieloletnią rośliną, pochodzenia euroazjatyckiego, a teraz naturalizowaną na całym świecie. Jest ona uważana za szkodliwy chwast przez niektórych i cudu roślin przez innych. Roślina jest jednym z najbardziej znanych i szeroko rozpowszechnionych ziół leczniczych na świecie. W całej historii babka zwyczajna była znaczącym lekiem naturalnym i dlatego używało ją wiele kultur. Saksońscy uważali, że jest to jeden z dziewięciu świętych ziół. Galilejczycy traktowali… Czytaj dalej »

Babka jajowata Babka jajowata Babka jajowata

Babka jajowata – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Babka jajowata (łac. Plantago ovata) została wymieniona w perskich i arabskich medycznych książkach historycznych, które sięgają 10 wieku. Roślina ta jest formą błonnika pochodzącego z łusek nasion. Jest najbardziej znana, jako środek przeczyszczający. Badania wykazują jednak, że przyjmowanie preparatów z tej rośliny jest korzystne dla wielu części ciała ludzkiego, w tym serca i trzustki. Babka jajowata pochodzi z części Azji Zachodniej, Pakistanu, Chin, Rosji i Indii…. Czytaj dalej »

Aronia czarnoowocowa Aronia czarnoowocowa Aronia czarnoowocowa

Aronia czarnoowocowa – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) jest też inaczej zwana czarną jarzębiną lub aronia czarną. Jest to mocno rozgałęziony krzew z rodziny różowatych. Jej siostrzanymi gatunkami są aronia czerwona i śliwolistna. Wszystkie ona pochodzą z Ameryki Północnej i tam rosną w warunkach naturalnych, były wykorzystywane powszechnie przez dawnych Indian, a równie szybko na ich zdrowotnych właściwościach poznali się napływający do Ameryki osadnicy. Jednak właśnie aronia czarnoowocowa najlepiej… Czytaj dalej »

Babka lancetowata Babka lancetowata Babka lancetowata

Babka lancetowata – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Babka lancetowata (Plantago lanceolata) jest bardzo popularną rośliną na terenie Polski. Występuje również praktycznie w całej Europie, w północnej Afryce oraz na terenach Azji zachodniej i środkowej, a także w Australii. Babka lancetowata jest inaczej nazywana także w niektórych rejonach babką wąskolistną czy języczkami polnymi. Właściwości zdrowotne płynące z wykorzystania babki lancetowatej są znane od dawnych czasów – z zalet tej roślin korzystały już bardzo często nasze babki i prababki…. Czytaj dalej »

Arnika górska Arnika górska Arnika górska

Arnika górska – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Arnika górska (Arnica montana) jest jedną z najbardziej korzystnych substancji dostępnych w kodeksie aptecznym przyrody. Używana jest w celu złagodzenia wielu częstych bólów i urazów, które pojawiają się w codziennym życiu. Głównymi zastosowaniami tej rośliny są: posiniaczenia, obrzęki, łagodzenie bólu, zapalenie stawów i urazy. Siedlisko: Arnika górska znajduje się na całym świecie w strefach subarktycznych. Można ją spotkać w Europie, Syberii, w Pirenejach, w Kanadzie i północnych odcinkach… Czytaj dalej »

Mięta pieprzowa Mięta pieprzowa Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Mięta pieprzowa (łac. Mentha x piperita) – myślę, że każdy z was słyszał o tej roślinie, jest ona bardzo popularna w Polsce. Jest mało wymagającym ziołem co pozwala na hodowanie jej z powodzeniem w przydomowym ogródku lub doniczce. Szczególnie dobrze rośnie w pełnym słońcu, jednak szybko się rozrasta przez co rolnicy uważają ją za chwast. Mięta pieprzowa zwana także jako mięta lekarska, jest krzyżówką mięty dzikiej… Czytaj dalej »

Arcydzięgiel litwor Arcydzięgiel litwor Arcydzięgiel litwor

Arcydzięgiel litwor – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposób użycia

Arcydzięgiel litwor (łać. Angelica archangelica L., Archangelica officinalis Hoffm) podobno objawił się arcybiskupowi Mattheusowi Sylvaticiemu, jako roślina lecznicza. Stąd nazwa zwyczajowa archanioł, a następnie szczególny epitet archangiella podany przez szwedzkiego botanika Carl Linnaeus. Arcydzięgiel litwor ma długą historię uprawiania, jako lekarstwo, środek aromatyzujący i warzywo. Uważa się, że korzeń chroni przed dżumą i innymi chorobami zakaźnymi, a także łagodzi objawy wielu schorzeń…. Czytaj dalej »

aminek egipski aminek egipski aminek egipski

Aminek egipski – właściwości lecznicze, zastosowanie, sposoby użycia

Aminek egipski (łac. Ammi visnaga) pochodzi ze starożytnego Egiptu, obecnie rośnie w Azji Zachodniej, Afryce Północnej oraz w Europie Południowej. Przez wieki ekstrakty z owoców tej rośliny były używane do leczenia kamieni nerkowych. Nawet do dziś egipscy lekarze stosujący ziołolecznictwo zalecają taką kurację aby złagodzić bóle spowodowane kamieniami nerkowymi. Aminek egipski pomaga zmniejszyć ból spowodowany kamieniami uwięzionymi w nerkach przez rozluźnienie mięśni macierzystych. Badania wykazały, że roślina… Czytaj dalej »

Wszystkie prawa zastrzeżone © StolicaZdrowia.pl 2019
Projekt i realizacja: Damtox
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatności. Rozumiem i akceptuję